Ország-világ

2020.06.30. 17:20

Dokumentumfilm mutatja be a plazmaterápia hazai alkalmazásának történetét (videó)

A SPINOFF – Szérumterápia a koronavírus-járvány alatt Magyarországon című dokumentumfilm a plazmaterápia hazai alkalmazásának történetét meséli el. Ez a folyamat megmutatta, milyen szinergiák rejlenek az állami, az egyetemi és a magánszférában, mikor összefogásra van szükség.

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány kapcsán sokszor hallottuk azt a szót, hogy plazmaterápia. Talán azért, mert

a több mint százéves gyógymód az egyik leghasznosabb terápiának bizonyult a súlyos betegek ápolásában Magyarországon és külföldön egyaránt.

A SPINOFF – Szérumterápia a koronavírus-járvány alatt Magyarországon című dokumentumfilm a plazmaterápia hazai alkalmazásának történetét meséli el.

Ez a folyamat megmutatta, milyen szinergiák rejlenek az állami, az egyetemi és a magánszférában, mikor összefogásra van szükség.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese kalauzolja el a Hír TV nézőit egy ismeretlen világ szakmai útvesztőjében.

Lacza Zsombor a veszélyhelyzet idején többször is a Hír TV Magyarország élőben című műsorának a vendége volt. A tudományos rektorhelyettes több mint tíz éve foglalkozik vérszérumalapú terápiák fejlesztésével.

A dokumentumfilmben többek között megszólal a témában Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője, Jakab Ferenc virológusprofesszor, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője, valamint Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem víruskutató adjunktusa.

Borítóképünk illusztráció, rajta vérplazmát adó nő egy fővárosi plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában