Bírálat

2018.11.13. 17:02

Donald Trump Twitter-bejegyzésekben támadta a francia államfőt

Az amerikai elnök többek között Emmanuel Macron alacsony népszerűségéről és a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatról is említést tett.

(FILES) In this file photo taken on November 10, 2018 US President Donald Trump (R) is welcomed by French president Emmanuel Macron prior to their meeting at the Elysee Palace in Paris, on November 10, 2018, on the sidelines of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I. - US President Donald Trump mocked Emmanuel Macron November 13, 2018 for his "very low" 26 percent approval rating, saying the French president only suggested creating a European army to "get onto another subject." "The problem is that Emmanuel suffers from a very low Approval Rating in France," Trump tweeted after criticizing Macron for advocating a European army to protect the continent from Russia, China and the United States."By the way, there is no country more Nationalist than France, very proud people-and rightfully so!" the US leader tweeted. "MAKE FRANCE GREAT AGAIN!" (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Saul Loeb

A helyi idő szerint kedd reggeli, szám szerint öt mikroblogbejegyzésében az amerikai elnök említette Emmanuel Macron felmérések szerinti alacsony népszerűségét, a szerinte tisztességtelen francia kereskedelmi gyakorlatot, kitért arra, hogy azért nem látogatta meg a hétvégén az első világháború amerikai hőseinek egyik franciaországi temetőjét, mert a titkosszolgálat az eső miatt eltiltotta tőle, és ismét bírálta a francia politikusnak az önálló európai haderő felállításáról szóló javaslatát.

„Emmanuel Macron saját hadsereg felállítását sugalmazza, hogy megvédje Európát az Egyesült Államoktól, Kínától és Oroszországtól” – kezdte egyik bejegyzését Trump Macronnak az önálló európai haderő felállítására tett javaslatára reagálva.

Emlékeztetett az első és a második világháborúra, és úgy fogalmazott:

„Hogyan került ki ezekből Franciaország? Párizsban már németül kezdtek tanulni, mire az Egyesült Államok megérkezett.”

Majd felszólította Párizst, hogy fizessen a NATO-nak. Donald Trump leszögezte azt is: „Egyébiránt nincs még egy ország, amely nacionalistább, mint Franciaország, népe nagyon büszke, és joggal az.”

Borítóképünkön Donald Trump (j) és Emmanuel Maron (b)

Fotó: Saul Loeb / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában