BIZTONSÁG

2017.09.26. 09:12

Egyre több uniós országban kritikusak az állapotok

Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, eközben Nyugat-Európa számos nagyvárosában terrorban tartják az őslakosokat a migránsok, sok városrészbe a rendőrök sem mernek bemenni. A migránsok által elkövetett terrorista merényletek száma egyre nő.

Nyugat-Európa retteg

Még Tom Hanks világhírű hollywoodi színészt is meglepte Magyarország kiváló közbiztonsága. Az egyik interjújában hosszasan sorolta, mennyire jól érezte magát Budapesten. „Ez a világ egyik leggyönyörűbb városa. Én San Franciscó-i vagyok, szerintem San Francisco a világ legszebb városa, de azt kell mondanom, Budapest egy milliméterrel sincs lemaradva mögötte. […] És van valami, ami miatt nem tudom befogni a számat, amióta visszajöttünk. Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán vagy karon fogva sétálnak, kacarásznak, beszélgetnek az éjszaka kellős közepén. Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város. Amerikai városokban ilyet sehol nem találni” – mondta Tom Hanks.

Tom Hanks jó benyomásait más felmérések is alátámasztják. Ezek szerint Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. A brit külügyminisztérium (FCO) a közel­múltban elkövetett terrortámadások után közölte az alacsonyabb kockázatúnak minősülő országok listáját, azon hazánk a kilencedik helyen szerepel. A legnépszerűbb brit turisztikai célpontok közül néhányat – köztük Spanyolországot, Franciaországot, Törökországot, Tunéziát és Belgiu­mot – a közelmúlt eseményei miatt veszélyesnek minősítettek.

Eközben Nyugat-Európában elképesztő közbiztonsági állapotok vannak a migránsok miatt. Nincs nap, hogy ne érkeznének hírek gyilkosságokról, erőszakoskodásokról. Egy részüket a bevándorláspárti média megpróbálja elhallgatni, hasonlóan a 2016-os kölni eseményekhez, ahol szilveszterkor mintegy ezerfős észak-afrikai arab kinézetű fia­talokból álló banda erőszakoskodott. Nőket terrorizáltak, mobilokat és pénztárcákat loptak, valamint petárdákat dobáltak az utcán szilveszterező tömegbe.

Apokaliptikus képet festett a közelmúltban a lipcsei élményeiről Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkára. A válogatott tagjai csak nappal és csak csoportosan mertek kimenni az utcára. Mint ahogy megfogalmazta, „kritikus volt a biztonsági helyzet” a városban. Arról is beszámolt, hogy nem tudtak kizárólag a versenyekre koncentrálni, mert a város főterén lévő szállásuk előtt folyamatosak voltak a rendbontások. Azt mondta: a németországi városban rendszeresen volt hangoskodás, tülekedés, látták, hogy valaki egy nagy bozótvágóval hadonászott, és tanúi voltak annak is,

„amikor egy színes bőrű ember el akart rabolni egy fehér hölgytől egy két-három hónapos csecsemőt”.

A közbiztonsági állapotokat jól érzékelteti, hogy egyes városrészekbe a rendőrök már csak erősítéssel mernek bemenni. Nyugat-Európa városai­ban már több száz olyan zóna van, ahova senkinek sem tanácsos bemerészkedni.

Eközben a terror szinte mindennapossá kezd válni Európában. Csak az idén már nyolc gázolásos merénylet volt. Legutóbb Párizs egyik elővárosában történt hasonló támadás: egy férfi szándékosan katonák közé hajtott autójával. A gázolásos merényletek sorozata (Berlin, London, Stockholm, Párizs) a franciaországi Nizzában kezdődött 2016 júliusában: a francia nemzeti ünnep estéjén 86-an haltak meg, miután egy tunéziai férfi teherautóval végiggázolt a tömegen a város híres tengerparti sétányán.

Sok merényletet nem tudtak meghiúsítani a hatóságok

Csak 2016-ban nyolc európai uniós tagállamban összesen 142-en estek terrorista támadások áldozatául, 135-en közülük dzsihadistákhoz köthető merényletekben vesztették életüket. A halálos áldozatok mellett sajtóinformációk szerint 725-en sebesültek meg. Az Europol szerint a dzsihadista terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények előkészítésében egyre nagyobb számban vesznek részt nők, kiskorúak, sőt 12 év alatti gyerekek is, csoportban vagy egyénileg tevékenykedve.

Borítókép: A katalán főváros La Rambla sétánya a merénylet után

David Armengou/EPA/REX/Shutterstock

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában