Járvány

2020.04.11. 15:41

Egyre többen fertőződnek meg a horvát és szlovén szeretetotthonokban

A szociális- és idősotthonok könnyen a járvány gócpontjaivá válhatnak.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 28-cal 1188-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 50-en haltak meg a járvány következtében, öttel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 34 279 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 37-et ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 148 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A koronavírussal fertőzöttek nagy része továbbra is az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet, valamint az egészségügyben dolgozó orvosok és nővérek közül kerül ki. A megfertőzöttek felét ők teszik ki.

Szlovéniában tíz szeretetotthonba jutott be a vírus országszerte, az elhunytak többsége is 60 éven felüli. A válságkabinet ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a halottak többsége idősotthonok lakója lenne.

Bejutott a vírus a horvát idősotthonokba is, ezért növekedett nagyobb ütemben a fertőzöttek száma az elmúlt két napban. A spliti idősek otthonában pénteken 42 lakónál és 11 dolgozónál regisztrálták a SARS-CoV-2 vírust. Egy 93 éves nő belehalt a betegség szövődményeibe. A szeretetotthonban tíz napja tudtak a vírus megjelenéséről, de csak néhány napja értesítették róla a járványügyi hivatalt. Azóta további 14 idősotthonban regisztrálták a vírust országszerte.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-cel 1534-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 21 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nem hunyt el senki. Az első fertőzés megjelenése óta 323 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 32 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 15 691 koronavírustesztet végeztek az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában