afrika

2019.11.14. 06:49

Egyre veszélyesebb a Száhel-övezet

Különféle terrorszervezetek megerősítették jelenlétüket a Szahara déli peremén, Szenegáltól Eritreáig húzódó Száhel-övezetben, emiatt a térségben egyre jobban elszabadul az erőszak – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében António Guterres ENSZ-főtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus hatalmas területeken destabilizál, és etnikai feszültségeket szít különösen Maliban és Burkina Fasóban. Az ENSZ-főtitkár úgy véli, hogy ennek a fenyegetésnek a kezelését nem szabad csak a térség vagy Afrika országaira bízni, hanem az egész nemzetközi közösség felelőssége kell, hogy legyen.

Guterres szerint a probléma forrása az érintett területeken a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, a bűnelkövetők büntetlenségének terjedése, a kormányzati kontroll meggyengülése, amelyeket súlyosbít a klímaváltozás hatása és a helyi erőforrások hiánya is. Guterres aláhúzta, hogy az erőszak legnagyobb áldozata a polgári lakosság, amit megdöbbentőnek nevezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában