gripenek

2019.03.13. 18:57

Éleslövészet közben megsérült a honvédség egyik vadászgépe

A pilóta észlelte a hibát, felfüggesztette a lövészetet, majd a repülőgéppel visszatért a kecskeméti bázisra.

Kecskemét, 2016. október 25. Egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülõgép éjszakai kiképzõ repülés elõtt az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison, Kecskeméten 2016. október 25-én. Az éves kiképzési tervnek megfelelõen október 18. és 28. között éjszakai repüléseket hajtanak végre a pilóták. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Éleslövészet közben megsérült a Magyar Honvédség egyik vadászrepülőgépe hétfőn a hajmáskéri lőtéren. Senki nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán.

A közleményben azt írták,

a Gripen pilótája észlelte a fellépő hibát, felfüggesztette a lövészetet, majd a repülőgéppel visszatért a kecskeméti bázisra.

A hiba okát és az eset pontos körülményeit hazai és a következő napokban svéd szakértők bevonásával vizsgálják – tették hozzá.

A veol.hu értesülései szerint az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése, mely a hétfőn bekövetkezett baleset miatt kedden és a továbbiakban már csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal folytatódik, azaz – az eset kivizsgálásáig – nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

A lap úgy tudja a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során

a fegyverben úgynevezett csőrobbanás következett be, melynek következtében feltehetően a szétrepülő szilánkoktól megsérült a vadászrepülőgép is.

Az eset során személyi sérülés nem történt, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára.

Egy a lapnak nyilatkozó helybéli fiatalember feltehetően látta a szerencsétlen esetet, érdeklődésre úgy fogalmazott: „egy hatalmas lángcsóvát láttam a repülőgép pilótafülkéjénél, nagyon meglepődtem, hiszen korábban ilyet eddig még nem tapasztaltam, nem a megszokott géppuska torkolattűz volt, amit szabad szemmel nem is nagyon lehet látni.”

Ezt követően a repülőgép egy rövid ideig még a lőtér felett körözött majd visszarepült Kecskemétre.

Legutóbb hasonló baleset egyébként 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor is éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben.

Szerencsére személyi sérülés akkor sem történt.

Borítókép: illusztráció: Egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép éjszakai kiképző repülés előtt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten 2016. október 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában