Ország-világ

2021.01.19. 09:02

Elhúzódik az Altus-nyomozás

Bár gyanúsítotti kihallgatás még nem volt, a BRFK-nál zajlik a nyomozás, amit az Altusnál folytatott jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanújával indítottak. Ismert: a bíróság a napokban kimondta, hogy helytálló volt Deutsch Tamás állítása, miszerint Gyurcsányék a családi cég által elnyert uniós pályázati pénzből adtak kölcsön nyolcvanmillió forintot Czeglédy Csabának.

Kecskemét, 2017. november 24. Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök felesége nyilatkozik a sajtónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bûnügyi Igazgatósága elõtt Kecskeméten 2017. november 24-én. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelõ Zrt.-t és az Altus Portfólió Kft. vezetõjét tanúként hallgatták meg a hárommilliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyében. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Az Altus Portfólió Kft.-nél folytatott hitelezési gyakorlat miatt lassan két éve rendelt el eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanújával; a társaságot ekkor még Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezette.

„Az ügyben a nyomozás folyamatban van, ez idáig gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor” – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a BRFK, hozzátéve, hogy az eljárásról nem kívánnak bővebb információt adni.

Mint ismert,

a Magyar Nemzeti Bank még 2018 augusztusában 15 millió forint bírságot szabott ki a Dobrev vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben.

A jegybank megállapította, hogy

a társaság két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi kölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük a mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégének.

Közösségi oldalán Dobrev Klára ekkor még azt fejtegette, hogy csupán „az lett volna a bűnünk, hogy pár korábbi munkatársunknak, rokonunknak, ügyvédünknek, Czeglédy Csabának és a DK-nak kölcsönt adtunk. Legtöbbnek kamatmentesen, ahol adó- vagy pártfinanszírozási törvény előírta, kamattal. Szerintem ez a normális.”

Mindez azért is érdekes, mert amikor Deutsch Tamás 2017-ben arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az ­Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forint összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak, Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott a rendkívül súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csabának, az Altus feljelentette a Fidesz EP-képviselőjét, akit a bíróság első fokon elmarasztalt.

A legfelsőbb döntéshozó Kúria azonban a napokban Deutschnak adott igazat.

A Kúria döntésében kiemelte, hogy a Deutsch Tamás által elmondottak közérdeklődésre számot tartó témában hangzottak el, kritikai álláspontként, mely mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás – részletezte a közlemény. Az Altus nem mellesleg a DK-nak is adott kölcsönt: 2017 májusában, júniusában, illetve szeptem­berében 20, 15, illetve 50, azaz összesen 85 millió forintot, kétszázalékos kamattal.

Borítókép: Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök felesége nyilatkozik a sajtónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága előtt Kecskeméten 2017. november 24-én. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t és az Altus Portfólió Kft. vezetőjét tanúként hallgatták meg a hárommilliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában