háború

2018.01.22. 14:13

Ellentámadásba lendültek a kurd harcosok a török határnál

A „különleges katonai műveletben” a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

Kurd harcosok visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve azok szíriai szövetségesei foglaltak el tőlük az északnyugat-szíriai Afrín térségében, a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők.

Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

Törökország a hét végén offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is.

Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy egy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben.

Az YPG közlése szerint a török katonák új frontot nyitottak hétfőn, az összecsapások az Afríntól északnyugatra eső térségben zajlanak.

A Habertürk című török lap vasárnap késő esti jelentése szerint a török szárazföldi erők már nyolc kilométerre nyomultak be szíriai területre Afrín térségében. Az Anadolu török állami hírügynökség pedig azt közölte: a szíriai határhoz folyamatosan érkeznek az újabb csapatok.

Az OSDH értesülése szerint az utóbbi 24 órában 21 civil, köztük hat gyermek vesztette életét a török haderő csapásainak következtében. Ankara korábban azt közölte, hogy polgári célpontokat nem fog támadni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tanácskozást tart a szíriai helyzetről.

A NATO hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában