elutasítva

2018.07.19. 11:04

Elmarad a népszavazás Kalifornia felosztásáról

A Kalifornia három részre osztásáról szóló referendumot Tim Draper milliárdos beruházási bankár kezdeményezte korábban már többször is, ám az idén sikerült először megfelelő számú aláírást összegyűjtenie ahhoz, hogy javaslatát népszavazásra lehessen bocsátani. Draper mintegy 1,7 millió dollárt költött a felosztást népszerűsítő kampányra, s azzal érvelt, hogy három kisebb állam három kormányzata jobban és hatékonyabban képviselhetné az egyetlen óriási államban élők érdekeit. Mind a Republikánus, mind a Demokrata Párt helyi vezetői elutasították a javaslatot.

Mégsem lesz népszavazás Kalifornia felosztásáról – erről döntött helyi idő szerint szerda este Kalifornia legfelsőbb bírósága.

A bírák úgy döntöttek, hogy az őszi, úgynevezett félidős választásokon – amikor újraválasztják a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus harmadát – nem szerepelhet népszavazási kérdésként a szövetségi állam felosztására tett javaslat.

Döntését a legfelsőbb bíróság azzal indokolta, hogy a népszavazás kezdeményezését illetően komoly fenntartások merültek fel. A bíróság leszögezte: a kérdés népszavazásra bocsátása „potenciálisan nagyobb kárt jelentene, mint elhalasztása egy következő választásra”.

A Sacramento Bee című helyi lap információi szerint egy környezetvédő szervezet és ügyészek érveltek amellett, hogy az állam felosztásáról történő népszavazás a kaliforniai alkotmány „revízióját” jelentené és az alkotmánymódosításhoz a kaliforniai törvényhozás kétharmados többséggel meghozott támogató döntése szükséges.

„Vannak komoly problémáink ebben az államban, de megoldásukhoz jobb képviselőket kell választanunk, az állam három részre szakítása nem oldana meg semmit”

- idézte a Sacramento Bee című lap Harmeet Dhillont, a Republikánus Országos Bizottság és a kaliforniai Republikánus Párt vezetőségi tagját. Nem támogatta a népszavazás ötletét sem John Cox, a republikánusok, sem Gavin Newsom, a demokraták kormányzójelöltje. Newsom azt nyilatkozta, hogy a javaslat – amely jogi és alkotmányos problémákat is felvet – csak egymás ellen fordítaná a Kalifornia északi és déli részén élőket.

Az Egyesült Államokban utoljára 1863-ban döntöttek egy szövetségi állam felosztásáról: akkor Virginia állam vált ketté, s a döntést mind a virginiai, mind a szövetségi törvényhozásnak jóvá kellett hagynia. Akkoriban a népszavazás még nem volt gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában