Farmakológiai morál

2017.08.17. 11:01

Elnyomja a félelmet az iszlám dzsihádisták kábítószere

Veszélyesebb hatású lehet a captagon, amelynek használata erősen elterjedt az Iszlám Állam harcosai körében, mint korábban gondolták.

GAZA CITY, GAZA - JULY 21: Members of Izz ad-Din al-Qassam Brigades the armed wing of the Palestinian Hamas movement march during protest rally organized by the Hamas, Islamic Jihad Movement, Palestine Liberation Organization and Democratic Front for the Liberation of Palestine against new Israeli restrictions on Palestinians’ entry to Al-Aqsa mosque, in Gaza City on July 21, 2017. Ali Jadallah / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency

Fotó: Ali Jadallah

A Nature folyóiratban publikált amerikai kutatás tárgya, a captagon egy szintetikus pszichoaktív drog, amelynek hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin.

A drogot vizsgáló kutatók, az amerikai Scripps Kutatóintézet munkatársai szerdán elmondták: az ígéretes egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát. A kutatók tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a drog világszerte elterjedhet. A szakértők becslései szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő.

A könnyen előállítható drog elkészítése és forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki militáns csoportoknak. Kim Janda, a Scripps kutatócsoportjának vezetője felidézte, hogy különösen azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják,

 „a farmakológiai morál megteremtésének forrásaként”.

Mint hozzáfűzte: nem igazán értette, miért használják, mivel jutalmazó hatásának alapvetően nem látta értelmét.

Kutatócsoportjával elemezték a drog kémiai összetevőit, és megvizsgálták, hogy azok egyenként hogyan hatnak az agyra. Saját captagon-laborjukban kísérleti egereken tesztelve felfedezték, hogy a drog különleges hatását a légúti megbetegedések kezeléséhez használt hatóanyag, a teofillin és a stimuláns szer, az amfetamin kölcsönhatása révén váltja ki.

„Ez a kombináció alaposan felerősíti az amfetamin pszichoaktív tulajdonságát, ami magyarázatot ad arra, miért használják” – mondta a tudós.

A captagon hatóanyagaként megjelenő fenitillint 1986-ban helyeztek tiltólistára a világ legtöbb országában. A főleg Dél-Európában gyártott illegális szer leginkább az Arab-félszigeten népszerű. Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

(Borítókép: Anadolu Agency / Ali Jadallah)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában