Járvány

2020.03.31. 20:19

Elutasították a kiutasított irániak azonnali jogvédelem iránti kérelmét

Az indoklás szerint Iránban az iráni állampolgárokkal szembeni szükségtelen, aránytalan intézkedés, megalázó, embertelen bánásmód, vagyis az azonnali jogvédelmet megalapozó súlyos joghátrány nem valószínűsíthető.

Elutasította a Magyarországról és az Európai Unió területéről kiutasított, korábban koronavírus miatt karanténban lévő tizenhárom iráni állampolgár azonnali jogvédelem iránti kérelmét kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – közölte a Fővárosi Törvényszék. A döntés nem jogerős.

A közlemény szerint a kiutasítás az erről szóló határozat jogerőre emelkedése nélkül is végrehajtható. Az azonnali jogvédelem pedig azt jelentené, hogy a fellebbezés elbírálásáig nem lehet a kiutasítást végrehajtani. Az azonnali jogvédelem lényege tehát, hogy a bíróság – kérelemre – az ítélet meghozataláig ezt a lehetőséget biztosítja az érintetteknek.

A bíróság az elutasítását azzal indokolta, hogy az iráni állampolgárok kérelmüket az ügy érdemére tartozó érvekre alapították, amelyek az azonnali jogvédelem körében nem vehetők figyelembe, majd az ítéletben kell állást foglalni róluk.

A felperesek további érveivel kapcsolatban a bíróság kifejtette, hogy a felsőoktatási intézmények távoktatás keretében működnek, így a tanulmányok folytatása a kiutasítás végrehajtása után is biztosított. Az egészségügyi szempontokkal kapcsolatban pedig kijelentette: köztudomású tény, hogy a koronavírus-járvány világszerte elterjedt, és minden ország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a következményeinek elhárításáért.

Az iráni egészségügyi helyzettel kapcsolatban a hatóság által rendelkezésre bocsátott országinformáció a járvány miatt elrendelt, a lakossági érintkezést korlátozó intézkedésekről és egészségügyi főparancsnokság felállításáról szól. A bíróság megítélése szerint Iránban az iráni állampolgárokkal szembeni szükségtelen, aránytalan intézkedés, megalázó, embertelen bánásmód, vagyis az azonnali jogvédelmet megalapozó súlyos joghátrány nem valószínűsíthető – áll a közleményben.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság azzal indokolta a 13 iráni egyetemista kiutasítását Magyarország és az Európai Unió területéről, hogy a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, utasításaiknak pedig nem tettek eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában