Szíria

2020.01.07. 20:12

ENSZ: háromszázezren váltak hontalanná Idlíbben december közepe óta

Mindez a zord téli időjárás közepette zajlik.

Legalább 300 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából december közepe óta az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén dúló harcok miatt, amelyeket a kormányerők folytatnak a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító tartomány elleni offenzívájuk keretében – közölte kedden az ENSZ.

Mark Cutts, a szíriai válság segélyezési műveleteinek helyettes regionális koordinátora közleményben arról számolt be, hogy legalább 300 ezer civilnek kellett elhagynia otthonát Idlíb déli részén december közepe óta a harcok erőteljes kiéleződését követően. „Mindez a zord téli időjárás közepette zajlik, ami nagyobb veszélyt jelent azok számára, akik alig valami többel menekültek el otthonról mint a ruha, amelyet viseltek” – mutatott rá.

Cutts aggodalmának adott hangot az idlíbi humanitárius helyzet romlása miatt, ahol mintegy hárommillió civil él továbbra is „háborús övezetben, többségében nők és gyerekek”.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Idlíb és Hama tartományban a lázadók ellen. Az ENSZ szerint eddig már több mint 1000 ember vesztette életét az offenzívában. A kormányerők és orosz szövetségeseik december 19-én felújították műveleteiket, decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat. Előzőleg, augusztus 31-től tűzszünet volt.

„Ez a legutóbbi menekülthullám súlyosbítja a már amúgy is súlyos helyzetet Idlíbben” – fogalmazott Cutts, aki szerint az elmúlt nyolc hónapban már több mint 700 ezren menekültek el a harcok elől Idlíbben. Cutts szerint legalább 13 egészségügyi központnak kellett nemrég felfüggesztenie a működését Idlíbben a biztonsági helyzet miatt, ami „növeli a helyi lakosság szenvedését és a veszélyeztetettség szintjét”.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Idlíb népessége 3 millióra duzzadt az után, hogy sokan ide menekültek a Szíria más részeiben dúló harcok elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában