fontos lépés

2018.05.12. 20:51

Észak-Korea bezárja a kísérleti atomrobbantások helyszínét

Phenjan dél-koreai, kínai, amerikai, brit és orosz újságírókat is meghív az eseményre.

Phenjan az átláthatóság jegyében dél-koreai, kínai, amerikai, brit és orosz újságírókat is meghív az eseményre. Ez lesz az első alkalom, hogy az észak-koreai hatóságok lehetővé teszik a külföldi média képviselői számára, hogy felkeressék az ország északkeleti részén található atomkísérleti telepet. A ceremónia időpontját az időjárás függvényében határozzák meg.

A létesítmény bezárására így még Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök június 12-i szingapúri csúcstalálkozója előtt sor kerül. Kim a Mun Dzse In dél-koreai államfővel való április végi találkozóján jelentette be, hogy leállítja Punggje-ri működését.

Kínai geológusok tudomása szerint a korábbi kísérleti atomrobbantások jelentősen károsították, sőt használhatatlanná tették a létesítményt. Az sem zárható ki, hogy emiatt a környék radioaktív sugárzásnak van kitéve.

Kim tagadta, hogy egy amúgy is használhatatlan létesítményt zár be.

„A használt teszthelyszíneken kívül két nagyobb alagút is található ott, amelyek nagyon jó állapotban vannak” – mondta korábban.

A phenjani külügyminisztérium közölte, hogy minden alagutat berobbantanak, a környező területet pedig teljesen lezárják.

Észak-Korea Punggje-riben hajtotta végre az összes atomfegyver-kísérletét, szám szerint hatot 2006 óta. A létesítmény bezárása fontos lépés a Koreai-félsziget atommentesítése folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában