hadüzenet?

2017.09.25. 19:03

Észak-Korea szerint Trump háborút hirdetett ellenük

A kommunista ország külügyminisztere kemény szavakkal üzent Amerikának.

A man watches a television news programme showing US President Donald Trump (C) and North Korean leader Kim Jong-Un (L) at a railway station in Seoul on August 9, 2017. President Donald Trump issued an apocalyptic warning to North Korea on Tuesday, saying it faces "fire and fury" over its missile program, after US media reported Pyongyang has successfully miniaturized a nuclear warhead. / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je

Az ENSZ tagállamainak és az egész világnak is pontosan emlékeznie kell arra, hogy „az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen” – fogalmazott újságíróknak a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter. Ri Jong Ho hozzátette, hogy Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek.

„Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre”

– hangsúlyozta.

Ri Jong Ho emlékeztetett arra, hogy Trump azt állította, hogy vezetőink már nem sokáig lesznek hatalmon. Ezzel kapcsolatban a lehetséges ellenlépésekre utalva megjegyezte, ”majd elválik, ki lesz itt tovább„. A külügyminiszter nem fejtette ki pontosan, hogy mire gondol.

Az észak-koreai politikus szombaton, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében már utalt az amerikai elnök – szintén az ENSZ-ben elhangzott – keddi megjegyzéseire, és ”zavart embernek„, valamint ”megalománnak„ nevezte Donald Trumpot. Az amerikai elnök ugyanis beszédében azzal fenyegette meg Phenjant:

Amennyiben az Egyesült Államok arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor ”megsemmisíti„ Észak-Koreát.

Ahogy korábban mi is írtuk, az USA szombaton nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. A Pentagon akkor bejelentette: ezzel az Egyesült Államok elszántságát akarták megmutatni, valamint egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak arról, hogy az amerikai elnöknek számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.

Bár a helyzet feszült, szakértők szerint arra, hogy a két ország között tényleges háború törjön ki, kevés esély van, mivel ez valójában egyik félnek sem áll érdekében.

Borítókép: AFP PHOTO / SAUL LOEB AND Ed JONES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában