provokáció

2017.07.28. 19:41

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, amely az ország partjaitól keletre csapódott a a japán tengerbe – közölte pénteken Abe Sindzó japán kormányfő.

Abe bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését. Japán minden szükséges lépést megtesz az állampolgárai biztonságának szavatolására – tette hozzá.

A japán kabinet főtitkára közölte, hogy a rakéta mintegy 45 percen át repült, mielőtt becsapódott a tengerbe. Egy japán védelmi illetékes szerint a rakéta hatótávolsága vélhetően meghaladta a 3000 kilométert – jelentette az NHK japán televízió. Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sebesültekről – mondta Szuga Josihide, aki elítélte a rakétakilövést.

A Pentagon észak-koreai ballisztikus rakéta indítását észlelte, és további információkat gyűjt – közölte Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül – mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy nevének elhallgatását kérő illetékes.

Észak-Korea július 4-én korábban hajtotta végre az első sikeres tesztet egy interkontinentális ballisztikus rakétával, amely az Egyesült Államok egyes területeit, így Alaszkát is képes lett volna elérni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is megsértő rakétakísérlet után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júliusban további kísérleteket helyezett kilátásba. Az amerikai szenátus csütörtökön újabb Phenjan elleni szankciókról fogadott el törvényjavaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában