Válságkezelés

2021.07.08. 20:57

EU biztos: a szíriai segélyfolyosónak nyitva kell maradnia

Az EU válságkezelésért felelős biztosa szerint „katasztrofális” következményekkel járna több millió civil számára, ha lezárnák az egyetlen nyitva maradt szíriai határátkelőhelyet, amelyen a humanitárius segélyek bejuthatnak a kormányellenes lázadók által uralt szíriai területre.

Janez Lenarcic, az EU válságkezelésért felelős biztosa sürgette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szavazza meg a Törökország és Észak-Szíria közötti Báb al-Hava-i határátkelőhely nyitva tartását, illetve más átkelőhelyek újranyitását.

A biztos csütörtökön az átkelőhely meglátogatása során nyilatkozott, egy nappal az ENSZ BT pénteken esedékes szavazását megelőzően, amelyen döntenek a határállomás nyitva tartásáról.

Az eredeti ENSZ BT határozat-tervezet egyrészt nyitva tartotta volna a Báb al-Hava-i átkelőhelyet, másrészt újranyitotta volna az al-jarubija-i határátkelőt Irak felől. Oroszország azonban már az induláskor elutasította a javaslatot a múlt héten, és diplomaták szerint szerdán már Kína is hivatalosan ellenezte azt.

A legújabb ENSZ határozattervezet egy évig meghosszabbítaná a segélyszállítmányok behozatalát a Báb al-Hava-i átkelőhelyen, amely a legfontosabb ellenőrző pont, ahol a nemzetközi segélyeket be tudják szállítani. Közel ezer kamion hajt be havonta Törökország felől a segélyszállítmányokkal Szíria északnyugati területére, ahol még mindig folynak katonai műveletek, és ahol több mint 4 millió ember, többnyire menekült él.

Mark Cutts, az ENSZ Szíriáért felelős helyettes regionális humanitárius koordinátora szerint a térségben sokkal súlyosabb szükséget szenvednek az emberek, mint 2014-ben.

Szíria kormánya és szövetségese, Oroszország, amely az ENSZ BT tagja, azt akarja, hogy a segélyeket a háború sújtotta országnak a szír kormány által ellenőrzött részein keresztül szállítsák be.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és mások egyre inkább növelik az Oroszországra nehezedő nyomást, és arra figyelmeztetnek, hogy súlyos humanitárius következményekkel járhat a lázadók által megszállt területen élő szíriaiak számára, ha lezárják a határátkelőhelyet.

Moszkva azt javasolja, hogy a segélyeket a Szírián belüli frontvonalakon keresztül kellene átszállítani, amellyel megerősítenék a szíriai kormányzat szuverenitását az egész országban.

Az ENSZ BT négy határátkelőhely megnyitását hagyta jóvá, amikor 2014-ben a megindultak segélyszállítmányok, három évvel a szíriai konfliktus kirobbanását követően.

2020 januárjában azonban Oroszország a tanácsbeli vétóját felhasználva két határátkelőhely esetében is korlátozta a segélyszállítmányokat, 2020 júliusában pedig a vétóval való fenyegetése eredményeképpen bezártak még egy határátkelőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában