az államfő Szlovéniában

2018.10.19. 16:27

Európa külső határait meg kell védeni, a belsőket szabadon kell hagyni

Az embercsempészek ellen pedig minden eddiginél szigorúbban kell fellépni – mondta Áder János.

Ljubljana, 2018. október 19. A szlovéniai látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök és Borut Pahor szlovén államfő (j) sajtótájékoztatót tart Ljubljanában, az elnöki palotában 2018. október 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar köztársasági elnök szlovén kollégájával, Borut Pahorral találkozott Ljubljanában. Az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Áder János kiemelte: megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy

a migránsokat kibocsátó országokat európai uniós forrásokból, de más nemzetek bevonásával támogatni kell, csakúgy, mint azokat, ahol több millió menekült tartózkodik, így Törökországot, Jordániát vagy Libanont. Ennek célja az, hogy a migrációs késztetés ne legyen olyan erős, mint amit az elmúlt években láthattunk

- fogalmazott.

Áder János hangsúlyozta, beszéltek arról, hogy az embercsempészek ellen az eddiginél nagyobb együttműködésre van szükség: még mielőtt az új csempészútvonalak bejáratódnának, meg kell szüntetni azokat. Nem szabad engedni, hogy az embercsempészek legyenek a legnagyobb haszonélvezői a migrációnak – tette hozzá.

Mintaszerű Magyarország és Szlovénia kapcsolata

Szólt arról, hogy 2019 végére elkészül az M70-es út, amely közvetlen autópálya kapcsolatot biztosít a két ország között, 2020 végére pedig felépülhet a két országot összekötő távvezeték, amely közvetlen kapcsolatot hoz létre a villamosenergia-rendszerek között.

Borut Pahor kiemelten szólt a rábavidéki szlovén és a muravidéki magyar kisebbség jó helyzetéről. Mint mondta, csütörtökön találkozott a rábavidéki szlovénok képviselőivel, akik kedvezően értékelték a magyar kormány kisebbségekkel kapcsolatos törekvéseit. Arra kérte Áder Jánost, hogy a következő években valamivel több figyelmet szenteljenek a Rábavidékre irányuló beruházásokra, hogy új munkahelyek létrehozásával ott tartsák a szlovén nemzetiségű fiatalokat.

Úgy fogalmazott, kettőjük személyes törekvése a jószomszédi viszonyra hozzájárult ahhoz, hogy országaik kapcsolata kitűnő, mintaszerűnek minősíthető, annak ellenére is, hogy egyes témákban eltérőek az álláspontok.

Ezeket az eltéréseket az ilyen baráti együttműködések során lehet megmagyarázni – tette hozzá.

Megkoszorúzták Batthyány egykori börtönét

Ezután a ljubjanai Várban Áder János megkoszorúzta Batthyány-emléktáblát, amely annak állít emléket, hogy 1849-ben csaknem három hónapig a vár falai között őrizték az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.

A Várban Áder János Borut Pahorral közösen felavatta a szlovén-magyar barátság padját. A pad Magyarország irányába néz és a szlovén-horvát barátság padja mellett található.

Áder János délután a szlovéniai magyar kisebbségi vezetőkkel találkozik, majd kora este Borut Pahorral együtt részt vesz az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadáson.

Borítókép: A szlovéniai látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök és Borut Pahor szlovén államfő (j) sajtótájékoztatót tart Ljubljanában, az elnöki palotában 2018. október 19-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában