elhagyta a gyerekeit

2018.02.02. 20:40

Európába vágyik a terrorkirálynő

Szíriában elfogták és kurd milicisták őrzik az Iszlám Állam egyik hírhedt toborzóját és propagandistáját, a francia Emilie Königet, aki legalább kétszáz francia lányt vett rá arra, hogy a terrorszervezethez csatlakozzon és katonafeleségnek álljon. König most Szíriában született kisgyerekeire hivatkozva kéri, hogy Franciaországban állítsák bíróság elé.

G. Juhász Judit

Az Iszlám Állam sok száz női harcosát ejtették foglyul Szíriában a terrorszervezet hanyatlása után. A francia közvéleményt sokkolta, amikor kiderült, hogy Rakka októberi eleste óta több tucat francia nőt – dzsihadistákat és katonafeleséget is őriznek – szíriai menekülttáborokban – olvasható a Vasárnap Reggel cikkében.

Legtöbbjükkel együtt raboskodnak a gyerekeik is. A 33 éves, dzsihád iránti elkötelezettségéről ismert Emilie König a leghírhedtebb közülük. A francia és a külföldi titkosszolgálatok évekkel ezelőtt felfigyeltek rá, igyekeztek elfogni, sőt még egy szociológiai tanulmány is készült róla. Ő volt az első nő, aki 2015 szeptemberében felkerült a nemzetközi terroristák fekete listájára Washingtonban. – adta hírül a francia BFMTV portálja. A dzsihád ismert alakjává vált Emilie Königet tavaly december elején, Észak-kelet Szíriában, egy összecsapás alkalmával fogták el a kurd milicisták.

Rövid az út Aleppóig

Emilie Königet és három testvérét az anyjuk nevelte, miután csendőr apjuk lelépett, legalábbis az anyja verziója szerint. Barátnői kedves, jó kedélyű, de lelkileg instabil lánynak írták le. Alig 15 éves volt, amikor abbahagyta az iskolát, és pincérnőnek állt egy éjszakai bárban. Két évvel később áttért az iszlám hitre és férjhez ment egy algériai, később drogkereskedés miatt elítélt férfihoz.

Megtanult arabul és bejelentette, hogy a neve ezentúl Samra. Egész testét fedő burkát kezdett viselni, dzsihádra biztató röpiratokat osztogatott, és kapcsolatba került egy azóta feloszlatott francia iszlamista csoporttal. Két évvel azután, hogy a radikális iszlám híve lett, Emilie König elhagyta a családját és két kisfiát.

Törökországon keresztül Szíriába utazott, interneten megismert új férjéhez, akivel osztozott Oszama bin Laden iránti rajongásában. A szintén francia férfi a később Iszlám Állammá alakuló csoport tagja volt. Emilie Könignek három gyereke is született tőle.

A férfi rövidesen meghalt egy csatában, ami csak erősítette König elhivatottságát: attól kezdve a dzsihádban az Ummu Tawwab (a megbocsájtó anya) nevet viselte. Belevetette magát a közösségi médiába és a terrorszervezet egyik legsikeresebb toborzójává, afféle csoportvezetővé küzdötte fel magát. Egyre másra készítette a propaganda videókat, amelyeken testét tetőtől talpig fedő öltözetben, kalasnyikovval a kezében pózolt és dzsihádra szólított fel.

A francia hatóságok azt gyanítják, hogy otthoni ismerősei közül Emilie König legalább egy tucatot rávett arra, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon, és felelős azért, hogy több mint 200 francia nő a Közel-Keletre szökött és katonafeleségnek állt – mint arról a Vasárnap Reggel beszámolt.

Iszlamisták hitvesei

A Le Monde című lap szerint a török-szír határ közelében őrzött francia dzsihadista nő ügye igencsak kényes, ezt jelzi, hogy a lap érdeklődésére a francia belügyi-, külügyi- és igazságügyi minisztérium, majd a köztársasági elnöki hivatal is csak egymásnak dobálta a labdát. Párizs óvatosságára magyarázatot adhat az, hogy dzsihadisták ezrei igyekeznek visszajutni Európába. Emmanuel Macron köztársasági elnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy minden Irakban és Szíriában elfogott francia iszlamista nő és minden gyerek esetét külön-külön megvizsgálják. Ez egybecseng a kurd állásponttal, hogy bíróság elé állíthatják őket Szíriában, de hazájuk hatóságainak is átadhatják őket.

Emilie anyja is küzd

Emilie König elfogásának hírére megszólalt a nő édesanyja is, aki König Franciaországban hagyott, most 10 és 12 éves fiait neveli. A nagymama Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztertől kért segítséget a lányának. Azt írta neki, Emilie már megbánta, amit tett és kérte, hogy szállítsák haza három, Szíriában született kisgyerekével együtt. A nagymama az Ouest France című lapnak azt mondta, telefonon beszélt Emilie-vel, akit kihallgattak és megkínoztak a táborban.

A nagymama azt állítja, hogy Emilie már tavaly júliusban bevallotta neki, hogy szeretne visszatérni Franciaországba. A házát lebombázták, testének egy része megégett. Bocsánatot kért a családjától, a barátaitól, a hazájától. A külügyminisztériumtól azt tanácsolták a lányának, hogy adja fel magát. Állítólag Emilie König is tollat ragadott, ő Emanuel Macron köztársasági elnöknek írt. Arra panaszkodott, hogy Szíriában rettenetes és „megengedhetetlen” körülmények között tartják fogva, és attól fél, hogy megkínozzák. Azt írta, vigyék haza Franciaországba, mert felelősséget akar vállalni a tetteiért, és arra kérte Macront, hogy „gondoljon az ártatlan gyerekeire”.

Propaganda, másképp

Néhány nappal ezelőtt a dzsihadista propagandában járatos Emilie König újabb videóban szerepelt. Ezúttal azonban nem a testét, arcát takaró burkában és kalasnyikovval, hanem fedetlen arccal, kisminkelve ült a kurd milicisták kamerája elé, hogy cáfolja a híreket, melyek szerint megkínozták, és mindenáron hazamenne. Fogvatartása körülményeit szinte idillinek festette le, ahol „a kurd katonák asszonyai ugyanolyanok, mint mi” – mondja bevezetőjében.

Állítása szerint ezek az asszonyok játszanak a gyerekeivel, csokoládéval, bonbonnal, keksszel kínálják őket, sőt ő még cigarettát is kap tőlük. Mintha a kamera előtt nem egy korábban terrorra és gyilkolásra biztató nő ülne, hanem egy „hétköznapi” fiatal anyuka, akinek minden gondolata a gyerekei körül forog. König testbeszédéből kitűnik, hogy nagyon szeretne megfelelni valakiknek.

A dzsihád gyerekei

December közepén egy francia iszlamista harcos házaspár három – 3 és 8 év közötti – gyereke érkezett Franciaországba. A kicsikre és az anyjukra Mosul bombázásakor, a romok között találtak rá iraki katonák. Éheztek, átfáztak és halálra rémültek. Az apjuk az ostrom idején meghalt, anyjukat Mélinát jelenleg Irakban tartják fogva, vele van a legkisebb, pár hónapos testvérük is. A francia külügy közölte, hogy a kicsiket az iraki hatóságokkal egyetértésben „a gyerekek mindenek fölött való érdekében” vitték haza. Biztonsági okokra hivatkozva csupán annyit tudattak, hogy a gyermekvédelmi hatóság ideiglenes családoknál helyezte el őket, és hogy anyai nagyszüleik egyelőre még nem találkozhatnak velük. William Bourdon, a gyerekek ügyvédje elmondta: most az a legfontosabb, hogy a testileg, lelkileg megerősödjenek. „A dzsihadisták többszörösen traumatizált gyerekein segíteni nehéz és hosszadalmas feladat” – mondta. A szülők 2015-ben Seine-et-Marne-ból utaztak Irakba, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. Az anya a Le Monde-nak azt mondta, férje nem akart harcos lenni, és hogy „semmit nem csinált” az Iszlám Államban. A francia titkosszolgálatok azonban kételkednek az asszony állításaiban. Háborús területekről körülbelül 60 gyerek került vissza Franciaországba 2013-óta, többségük egyik szülőjével együtt, Törökországon keresztül.

 Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában