Természeti katasztrófa

2020.01.02. 08:42

Evakuálják a turistákat az ausztráliai erdőtűz elől

A kontinensnyi ország délkeleti részén el kell hagynia az erdőtüzek által veszélyeztetett térségeket mindenkinek, akinek nem ott van a lakhelye, ugyanis a hétvégére várható újabb hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet, és a hatóságoknak az is nagy feladat lesz, ha evakuálni kell a lakosokat.

Firefighters hose down trees as they battle against bushfires around the town of Nowra in the Australian state of New South Wales on December 31, 2019. - Thousands of holidaymakers and locals were forced to flee to beaches in fire-ravaged southeast Australia on December 31, as blazes ripped through popular tourist areas leaving no escape by land. (Photo by SAEED KHAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saeed Khan

A új-dél-walesi tűzoltóság elrendelte. hogy minden nem állandó lakosnak el kell hagynia a Batemans Bay üdülőhelytől Victoria állam határáig húzódó, 240 kilométer hosszú tengerparti övezetet. Ennek hatására már csütörtök reggel hosszú sorok alakultak ki a közutakon a nyugat vagy észak felé távozni akaró gépkocsikból.

Sokan azonban el sem tudtak indulni, mert az üzemanyagtöltő állomások kifogytak a benzinből, dízelolajból, vagy áramkimaradás miatt nem tudták kiszolgálni az autósokat.

A tüzek és a kidőlt fák miatt sok tengerparti település el van zárva a főúttól, emiatt hiány alakult ki élelmiszerből és ivóvízből is ezeken a helyeken – közölte a tűzoltóság.

Szomorú szilveszter

Victoria államban megérkezett csütörtökön Mallacoota üdülőhelyhez a haditengerészet oda vezényelt hajója, hogy kimenekítse a tengerparton rekedt embereket. Az ezer lakosú üdülőhely házaiból kedd reggel mintegy négyezren menekültek a partra a tűz elől. Autóikban vagy a benzinkutakon, szörfklubokban felállított ideiglenes menhelyeken töltötték a szilveszter éjszakát. A Choules nevű hajó élelmet, vizet és egészségügyi felszerelést vitt a bajba jutottaknak, és ezresével elszállítja őket.

A Choules nevű ausztrál hadihajó egy archív felvételen
Fotó: Benjamin Ricketts / Ausztrál Királyi Tengerészet / AFP

Október óta Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 18 ember meghalt és több mint ezer ház lett a lángok martaléka.

Borítókép: Ausztrál tűzoltók küzdenek a kontinensnyi ország délkeleti részén tomboló tűzvész lángjaival 2019. december 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában