energiaszegénység

2018.01.16. 06:20

Évente átlagosan 200-250 ember hal meg kihűlés miatt

Az idei tél eddig 81 áldozatot szedett, a legtöbben nem az utcán, hanem fűtetlen lakásokban, házakban hűlnek ki.

Az elmúlt 10 évben majdnem 2500 ember hűlt ki, a legtöbben, 332-en 2010-ben szenvedtek fagyhalált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján  - írta a Népszava kedden.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a téli hónapokban országos szinten a 80 százalékot is meghaladja, de egyes régiókban telt házas éjszakák is előfordulnak – idézi a lap Aknai Zoltánt, a Menhely Alapítvány igazgatóját. A magyarországi hajléktalanok számáról nincs pontos adat, az alapítvány legutóbbi, úgynevezett Február Harmadika Kutatásában mintegy tízezren vettek részt. Budapesten a fővárosi önkormányzat, alapítványok, egyházak, egyesületek fenntartásában 34 éjjeli menedékhely működik 2308 férőhellyel.

A legtöbben nem az utcán, hanem fűtetlen lakásokban, házakban hűlnek ki. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket „energiaszegénység” sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat – írta a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában