Természeti katasztrófa

2018.09.04. 12:40

Elérte Japán partjait az utóbbi 25 év legerősebb tájfunja

Heves eső és erőteljes széllökések kíséretében elérte Japán nyugati partjait kedden helyi idő szerint délután az utóbbi 25 év legerősebb tájfunja.

Tokió, 2018. szeptember 4. Viharos szélben járókelõk Tokióban 2018. szeptember 4-én, miközben a Dzsebi tájfun közeledik Japán cendes-óceáni partvidékéhez. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Majama Kimimasza

A Dzsebi névre keresztelt tájfun először Sikoku szigetén, Tokusima prefektúrában érte el a partvidéket, majd újra lecsapott Honsú szigetén, Kóbe város környékére – közölte a japán meteorológiai szolgálat.

Az érintett területeken leállt a vasúti közlekedés, több mint hétszáz légi járatot töröltek. Számos üzem és kereskedelmi létesítmény mellett a Universal Studios Japan nevű élménypark és az amerikai konzulátus is zárva tart Oszakában az ítéletidő miatt. Abe Sindzó japán kormányfő az eredeti tervekkel szemben végül nem utazott el Kjúsú szigetére, ahol a tájfun miatt elrendelt hatósági intézkedések végrehajtását felügyelte volna.

A Kansai Nemzetközi Repülőteret elárasztotta a víz a Dzsebinek keresztelt tájfun következtében, Oszakában 2018. szeptember 4-én. Fotó: Yasufumi Nagao / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

Egyelőre csak kisebb személyi sérüléseket okozott az óránként 60 kilométeres sebességgel közeledő tájfun. A „nagyon erős” kategóriába sorolt trópusi ciklon széllökéseinek sebessége helyenként eléri az óránkénti 215 kilométert.

A tájfun először Japán nyugati részét érte el, Kobe városában víz alá került a repülőtér, és az áradás hídhoz csapott egy üzemanyagot szállító tankert. A The Guardian a helyi médiára hivatkozva arról ír, hogy egy ember meghalt, néhányan pedig megsebesültek a heves széllökések miatt, Kyoto állomáson pedig a szétrobbanó üveg sebesített meg embereket – számol be minderről az Origo.

A szél és az eső fokozódásával egy időben a hatóságok összesen több mint egymillió embert figyelmeztettek, hogy hagyják el a tájfun által veszélyeztetett lakhelyüket. A ciklon kedd estig várhatóan áthalad a Japán-tengeren és észak felé mozog tovább, szerda reggelre pedig ereje jelentősen gyengülni fog az előrejelzések szerint.

Japánban nyáron több száz halálos áldozatot követeltek az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekordhőség.

Borítókép: Viharos szélben járókelõk Tokióban 2018. szeptember 4-én, miközben a Dzsebi tájfun közeledik Japán cendes-óceáni partvidékéhez.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában