társadalmi vita is lesz

2018.01.18. 17:59

Februárban dönthet a parlament az illegális bevándorlás elleni törvénycsomagról

A kormány fontosnak tartja, hogy az illegális migráció szervezésében, támogatásában részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek átláthatóbban működjenek – mondta a mai Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról – közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a kormány fontosnak tartja, hogy az illegális migráció szervezésében, támogatásában részt vevő, külföldi forrásokban részesülő szervezetek átláthatóbban működjenek. Ezért a kezdeményezik a

  • regisztrációs kötelezettségüket (önkéntes alapon, de ha nem teljesítik, megbírságolhatók lennének),
  • a külföldi támogatásaik után 25 százalékos illeték fizetését (amelynek összegét a határvédelemre költenék),
  • valamint idegenrendészeti távoltartás alkalmazásának lehetőségét, amely a kitiltással lényegében azonos következményekkel járna.
  • Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: „ha példát kellene mondanom, akkor a Helsinki-bizottság munkatársai ebbe a körbe kerülhetnek”.

    A társadalmi vita körülbelül három hétig tart majd a tervezetről – közölte.

    Lázár János azt is mondta: mivel a törvény csak a jövőre nézve lépne hatályba, ezért kiváló alkalom lehet arra, hogy Soros György abbahagyja Közép-Európában az illegális migráció támogatását. Ha Soros György a jövőben nem finanszírozza a törvénytelen bevándorlást, akkor a jogszabály nem fog vonatkozni rá és a szervezeteire – tette hozzá.

    Soros György kitilthatóságával kapcsolatban úgy fogalmazott: senki nem akarja Soros Györgyöt kitiltani Magyarországról. De a törvényeket mindenkinek be kell tartania Magyarországon, így aki a jövőre nézve nyíltan támogatja, szervezi a bevándorlást, annak vállalnia kell a jogszabályi következményeket – tette hozzá.

    Kérdésre hozzáfűzte:

    cél az is, hogy Magyarországon kizárják, hogy tagállami uniós forrásokat különböző civil szervezetek használhassanak fel a migráció menedzselésére.

    A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország tavaly csaknem 1300 embernek biztosított oltalmat, részesítették őket nemzetközi védelemben, de nem befogadásról van szó. „Aki bajban van, annak segítünk” – hangoztatta, jelezve ugyanakkor, hogy a védelemben részesítettek nem összekeverendők a gazdasági bevándorlókkal, őket ugyanis Magyarország megállítja. Idén eddig 50 embernek biztosítottak oltalmat, számuk pedig egész évre nézve 500-1000 között lehet – jelezte.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában