Líbiából indult

2019.11.23. 21:27

Felborult egy migránsokkal teli hajó Lampedusánál

Több mint 140 migránst mentett ki a tengerből a parti őrség a dél-olaszországi Lampedusa vizein szombat délután, miután az őket szállítón hajó felborult. A migránsok szerint mintegy 170-en utaztak a hajón.

A parti őrség közleménye szerint lakossági bejelentésre siettek a viharos tengeren bajba jutott hajó segítésére, amely kevesebb mint egy mérföldre volt Lampedusa partjaitól.

A parti őrség négy hajója, egy helikoptere és egy repülőgépe indult el a szicíliai Cataniából, de mire a helyszínre értek a migránsokat szállító hajó felborult. Az első hírek szerint a tíz méteres vízi jármű az észak-afrikai partokról, valószínűleg Líbiából indult el, és önerőből ért el Lampedusáig.

A parti őrség legutolsó jelentése 143 túlélőről szólt, hírügynökségi források szerint 149 személyt sikerült kimenteni a tengerből, akiket Lampedusára szállítottak. A migránsok beszámolói szerint mintegy 170-en utaztak a hajón, így mintegy húsz eltűntet keresnek. A kutatásban az olasz légvédelem és a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynöksége egy-egy repülője is részt vesz.

A Nemzetközi Migrációs szervezet (OIM) adatai szerint az utóbbi három napban közel 800-an indultak el tucatnyi csónakkal és hajóval a líbiai partokról. Felüket a líbiai parti őrség feltartóztatta. Ez a hajó azonban át tudott kelni a tengeren.

A Líbiából elindultak közül 215 személyt vett fedélzetére az Ocean Viking – az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) civilszervezetek közös – hajója, amely Olaszországtól kért kikötést. A csoportból két személyt a máltai hatóságok már partra engedtek rossz egészségi állapotuk miatt. Az olasz belügyminisztérium szombaton a szicíliai Messina kikötőjét jelölte ki az Ocean Vikingnek. Ezzel egy időben a szeptemberi máltai megállapodás négy aláírója, vagyis Franciaország, Németország, Málta és Olaszország közös felhívást intézett az Európai Bizottsághoz, hogy léptesse életbe az Ocean Vikingen érkezők európai elosztását.

Az Open Arms spanyol civilhajó 73 migránssal, valamint a szintén spanyol Aita Mari 79 migránssal jelenleg Szicília keleti vizein várakozik, hogy számukra is kikötőt jelöljenek ki.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, volt olasz belügyminiszter közösségi bejegyzésben hangoztatta, hogy a „nyitott kikötők” jelenlegi római kormánya lelkiismeretét terhelik az egymás utáni indulások miatt meghalt és eltűnt emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában