évforduló

2018.03.08. 14:21

Felgyújtotta magát egy tibeti férfi

A negyvenes éveiben járó férfi - aki belehalt sérüléseibe - a kínai elnyomás ellen tiltakozott tettével.

eking, 2018. március 8., csütörtök (MTI/dpa/AP) – Felgyújtotta magát egy tibeti férfi a kelet-tibeti Ngabában, tiltakozva a kínai elnyomás ellen; a 40-es éveiben járó férfi belehalt sérüléseibe – közölte a Nemzeti Kampány Tibetért nevű, amerikai központú szervezet csütörtökön.

A Nemzeti Kampány Tibetért nevű, amerikai központú szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első önégetés közvetlenül a Kína elleni 2008-as lázadás és az 1959-es függetlenségi felkelés évfordulója előtt történt, a békés imafesztiválok miatti fokozott katonai jelenlét és megfélemlítő hadgyakorlatok közepette.

A szervezet összesítése szerint, 2009 óta 153 tibeti áldozta fel magát hasonlóképpen.

Lobszang Szangej, az indiai emigrációban tevékenykedő tibeti kormány vezetője szerint a tibetiek önfeláldozásai azt bizonyítják, hogy lehetetlen az élet a kínai irányítás alatt. Hozzátette, Tibet problémáját legjobban egy kompromisszummal lehetne megoldani a tibeti képviselőkkel folytatott párbeszéd révén.

Az önégetéssel a tibetiek az 1951 óta tartó kínai megszállás ellen tiltakoznak, valamint azt kívánják elérni, hogy a száműzetésben élő tibeti vallási vezető, a dalai láma visszatérhessen Tibetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában