Ország-világ

2020.09.28. 18:28

Felháborító nyilatkozatban támadta hazánkat Věra Jourová

Az Európai Bizottság liberális alelnöke láthatóan nincs tisztában a magyar sajtóviszonyokkal.

Nyilvánvalóan nincs tisztában a magyar sajtóviszonyokkal a hazánkat felháborító nyilatkozatban kritizáló Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, akit Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali lemondásra szólított fel – írja a Magyar Nemzet.

„A magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni” – nyilatkozta a német Der Spiegelnek adott interjúban Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke, és kifejtette, riasztó a magyar médiakép állapota, de az unió versenyjogi szabályaival egyelőre nem tudnak fellépni ez ellen a kartell ellen. Az interjúban arról is beszélt az unióban az értékekért és átláthatóságért is felelős cseh politikus, hogy

szerinte Orbán Viktor nem illiberális, hanem, – ahogy ő fogalmazott – beteg demokráciát épít.

Věra Jourová a hazánkban szerinte uralkodó lesújtó médiaviszonyok miatt attól tart, a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy „legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk”.

Az uniós politikussal ellentétesen látja a magyar média helyzetét Orbán Viktor, aki januári nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a sajtó nagyobbik része nem szimpatizál a kormánnyal. – Ebben a teremben ellenszél van – mondta a kormányfő, aki szerint a helyzet korábban még rosszabb volt, és mostanra kiegyensúlyozottabb lett a sajtópiac hazánkban.

A magyar médiapaletta áttekintése Orbán Viktor valóságérzékelését tűnik igazolni Věra Jourováéval szemben. Akik a magyar sajtót követik, pontosan tudják, hogy

a legnézettebb kereskedelmi televízió, az RTL Klub finoman szólva sem vádolható a kormány támogatásával.

Az egyik legnézettebb politikai tematikájú televízió, az ATV stúdiójában egymásnak adják a kilincset az ellenzéki politikusok. Az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő politikai napilap, a Népszava a jobboldalinak semmiképpen sem tekinthető Leisztinger Tamás tulajdona. A politikai hetilapok piacán egyértelmű a baloldali fölény: a 168 óra, a Magyar Narancs, a HVG, az Élet és Irodalom és a Magyar Hang egyaránt az ellenzékhez húznak.

A baloldalt támogató online portálokat is hosszan lehet sorolni. A 24.hu, a 444.hu, a Mérce.hu, az Azonnali.hu, a Válaszonline.hu is mind a kormányt hevesen kritizáló médiumok,

és akkor még nem esett szó a kifejezetten az egyes ellenzéki pártokhoz köthető oldalakról, mint a Hírklikk.hu, a Nyugatifény.hu vagy az Alfahír.hu. Az ellenzék és Věra Jourová szerint ellehetetlenített Index is folyamatosan működik, és továbbra sem tűnik kormányközelinek. A portálnál nemrég felmondott újságírók pedig már be is jelentették, hogy új felületet hoznak létre, amire leendő olvasóiktól gyűjtik az anyagi támogatást, sőt kiderült, hogy külföldről is beszáll egy liberális cseh üzletember a lap finanszírozásába.

Az említett ellenzéki médiumok hangvételére sem lehet azt mondani, hogy kíméletesek lennének a kormánnyal szemben.

Rendszeresen vádolják korrupcióval a miniszterelnököt, és családtagjait, valamint a kormány több tagját is,

és olykor olyan stílusú kritikát is megengednek maguknak, ami például Németországban vagy Ausztriában elképzelhetetlen lenne az állami vezetőkkel szemben a fősodorhoz sorolható orgánumok részéről.

Úgy látszik, a hamarosan kiadásra kerülő tagállami jogállamisági jelentések elkészítéséért felelős Věra Jourová is a valódi magyar helyzet ismerete nélkül, a Judith Sargentini jelentésére is jellemző felületes és hamis állításokat ismételgeti, feltehetőleg baloldali forrásokból merítve. A Sargentini-jelentés számos Soros Györgyhöz köthető NGO mellett négy – egyaránt baloldali – magyar sajtóorgánumot, az Átlátszó.hu-t, a Népszabadságot, az RTL csoportot, és 444.hu portált sorolta fel forrásai között.

Věra Jourová nyilatkozata reakcióra késztette az európai uniós ügyekért is felelős Varga Judit igazságügyi minisztert, aki Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította föl az Európai Bizottság magát elragadtató alelnökét.

A tárcavezető úgy látja: a bizottság alelnöke kijelentéseivel megsértette Magyarországot és minden magyar embert. Varga Judit szerint Věra Jourová nyilatkozata szembe megy az európai értékekkel, valamint a lojális együttműködés követelményeivel, és ezért azonnali hatállyal le kell mondania a cseh politikusnak.

Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: „Az Európai Bizottság a szerződések őre, Jourová kijelentései nem egyeztethetők össze alelnöki pozíciójával. Ezért mennie kell!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában