afganisztán

2020.07.02. 20:02

Félszáznál több tálib fegyveressel végeztek az afgán biztonsági erők

A bejelentéseket a tálibok egyelőre nem kommentálták.

Több mint 50 tálib fegyveressel végeztek az afgán biztonsági erők Afganisztán több pontján az elmúlt 24 órában – közölték csütörtökön helyi hivatalos források.

Az észak-afganisztáni, Badahsán tartománybeli Vardodzs körzetben a tartományi kormányzó szerint csütörtökre virradóan négy tálibbal végeztek a biztonsági erők.

A délen fekvő Kandahár tartományban 18 lázadót öltek meg az afgán hadsereg csütörtöki közleménye szerint, amely hozzáteszi, hogy további 15-tel a kelet-afganisztáni Gazniban végeztek.

A belügyminisztérium közleménye szerint ugyancsak az elmúlt 24 órában a biztonsági erők 17 lázadót öltek meg a keleti Paktia, a déli Hilmend és a nyugati Farah tartományban.

A bejelentéseket a tálibok egyelőre nem kommentálták.

Elemzők rámutattak arra, hogy Afganisztánban a tavasz és a nyár régóta „háborús időszaknak” számít.

Az erőszakhullám annak ellenére sem csillapodik, hogy február végén a tálibok békemegállapodást írtak alá az Egyesült Államokkal Dohában, amelynek keretében megkezdődött a fogolycsere Kabul és a lázadók között.

A dohai megállapodást követően a tálibok leálltak ugyan az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen folytatják fegyveres akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában