Kvótaper

2017.07.27. 18:04

Fico: a szlovák kormánynak alapvető problémája van a menekültkvótákkal

Fico a pozsonyi TASR hírügynökség kérdésére válaszolt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével megtartott tárgyalásai utáni közös sajtóértekezleten.

A szlovák kormánynak elvi szempontból alapvető problémája van a menekültkvótákkal – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben. A TASR hírügynökség azt kérdezte Robert Ficótól, mi a véleménye arról, hogy Yves Bot, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerdán közzétett állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta a menedékkérők tagállamok közötti elosztását célzó uniós mechanizmus ellen indított perben.

„Egyelőre nem fűzhetek kommentárt az Európai Bíróságon zajló eseményekhez. Kivárjuk a végső döntést, amelynek az év végéig kellene megszületnie” – mondta a szlovák kormányfő. Arra a felvetésre, mi lesz, ha az Európai Bíróság a magáévá teszi Yves Bot ajánlását, a szlovák kormányfő leszögezte: ezt a végső döntés megszületése után tudná megmondani. „Feleslegesen nem fogom most megelőlegezni a Szlovák Köztársaság kormányának semmiféle eljárását” – hangsúlyozta Fico.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a négy visegrádi ország az illegális migráció kérdésében jelenleg sem tétlen. Emlékeztetett: a V4-ek közös levelet küldtek az olasz miniszterelnöknek, amelyben kifejezték szolidaritásukat a menekülthullám által leginkább sújtott Olaszországgal, és felajánlották neki segítségüket. Fico kifejezte reményét, hogy sikerül tető alá hozni a V4-ek és az olasz kormányfő találkozóját, amelyen a visegrádiak újra felajánlhatnák „szolidaritásuk hatékony formáit”.

„Ez konkrétan azt jelenti, hogy pénzről, technikáról és emberekről beszélünk” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Robert Fico a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – képviseletében Brüsszelben a nagy nemzetközi cégek által a nyugati és keleti uniós országokban azonos csomagolású, de eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerek problémájáról tárgyalt Jean-Claude Junckerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában