emberi méltóság

2017.12.22. 12:57

Fogvatartottak hallgattak karácsonyi misét

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai részlegében mutatott be karácsonyi szentmisét a fogvatartottaknak.

Budapest, 2017. december 22. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldoztat a karácsony elõtti ünnepi szentmisén a Fõvárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai börtönében 2017. december 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A bíboros homíliájában kiemelte: a karácsonykor megszülető Jézus „ismeri természetünk és szívünk jó és rossz oldalát. Tudja, milyen szörnyűségekre és milyen nagyszerű dolgokra képes sokszor ugyanaz az ember”.

Rámutatott:

az embernek nehezére esik belegondolni, hogy mit jelent, mire való és hova vezet az élete.

Pedig „ha megértenénk emberi mivoltunk méltóságát, sokkal többre becsülnénk magunkat”, és „nem hajszolnánk olyasmit, ami nem is igazi érték” – fogalmazott Erdő Péter.

Kitért arra: az ember látszólag ugyan gyenge, de a hivatása örök életre szól.

„Gondolni tudunk a múltra és a jövőre. Tanulni tudunk a múltból és akarni tudjuk a jövőt. (.) Szeretni tudunk másokat, még akkor is, ha mindenki hordoz magában sebeket és csalódásokat” – mondta.

Erdő Péter beszélt arról is, hogy Jézus volt szegény, hajléktalan és fogoly is. Minden fogoly sorstársa lett, amikor az Antónia-vár börtönében kínozták, gúnyolták, majd halálra ítélték. Neki még siralomház sem jutott, hiszen alig néhány óra telt el a halálra ítélése és keresztre feszítése között.

Hozzátette: ez „nem csupán vigasztaló mese”, hanem „olyan örömhír, amely emberi méltóságunkat mutatja meg”.

„Ha a mindenség teremtője akart közöttünk hajléktalan gyerek és elítélt fogoly lenni, akkor senki nem másodrendű. Akkor maga az Isten ismeri el, hogy mindannyiunknak egyenlő a méltósága” – mondta a bíboros.

A mise végén a fogvatartottak saját maguk készítette ajándékkal köszönték meg Erdő Péternek a látogatását, ő pedig egy-egy könyvet ajándékozott a raboknak.

Erdő Péter az MTI-nek lemondta: az adventi időszakban minden évben szerepel programjai között a fogyatékkal élők, a börtönben lévők meglátogatása, az ajándékosztás szegényebb sorsú gyermekeknek és ételosztás a hajléktalanoknak.

Ilyenkor ugyanis különösen fontos, hogy ezekben a közösségekben is „meghirdessük a jó hírt”, Krisztus születését – tette hozzá.

A büntetés-végrehajtási intézet tájékoztatása szerint a karácsonyi ünnepkör kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban élőket lelkileg jobban megviseli szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya.

Ezért az adventi időszakban az intézet munkatársai évről-évre nagy figyelmet fordítanak arra, hogy meghittebbé tegyék a falakon belül töltött ünnepeket. Tartanak ünnepi gyertyagyújtást, istentiszteleteket és más vallási programokat – közölték.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldoztat a karácsony előtti ünnepi szentmisén a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai börtönében 2017. december 22-én.

MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában