diplomácia

2018.01.14. 08:08

Forgách Péter tiszteletbeli konzul lett Buffalóban 

A szombati ünnepségen sok barát és tisztelő jelenlétében nyújtotta át Király Zsuzsanna New York-i vezetőkonzul a buffalói Magyar Házban a megbízatást.

Az új tiszteletbeli konzul kinevezése régóta aktuális volt – mondta Király Zsuzsanna kiemelve Forgách Péter magyar fiatalok számára alapított ösztöndíj-programjának jelentőségét. Hangsúlyozta:

„személyében olyan személyiség kapta a megbízatást, aki már eddig is nagyon sokat tett a magyarokért, akit köztisztelet övez a városban élő és az egész amerikai magyarság körében”

Forgách Péter neve nem ismeretlen Magyarországon: a piarista rend alapítójáról elnevezett Calasanctius ösztöndíjprogram életre hívójaként és működtetőjeként sok magyar fiatalnak teremtett lehetőséget, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein vegyen részt, vagy amerikai kórházakban tegyen szert szakmai gyakorlatra. Mindeközben a buffalói egyetem közgazdász hallgatóit Magyarországra vitte és viszi tanulmányutakra.

A tekintélyes szemészprofesszor elmondta: szívmelengető meglepetésként érte, amikor megkeresték őt e megbízatással, és bár eddig is sokféle ösztöndíjprogramot szervezett az anyaország és a Kárpát-medence magyar fiataljainak, még bőven van elképzelése, konkrét terve is új típusú, például robotikával összefüggő ösztöndíjak alapítására, valamint az üzleti és kulturális együttműködés továbbfejlesztésére. Hangsúlyozta:

„Szeretném nemcsak folytatni, hanem bővíteni is azt az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében magyar gimnazisták tanulhatnak a híres massachusettsi műegyetem, a MIT nyári kurzusain” .

Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön született, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. Apja a második világháború esztendeiben a budapesti nunciatúrán (vatikáni nagykövetségen) dolgozott és vette ki részét üldözöttek segítésében, mentésében, majd '56-os szerepvállalása miatt elhagyni kényszerült Magyarországot.

A professzor a buffalói Calasanctius magyar piarista gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, majd az Indiana államban lévő Notre Dame Egyetemen és a georgiai orvosi egyetemen tanult. Először sebészként dolgozott, majd retinasebészetre szakosodott.

Amerikai születésű japán felesége – akivel négy gyereket neveltek fel – magyar cserkészcsapatot vezet Buffalóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában