Járvány

2021.04.15. 23:13

Franciaországban a koronavírusban elhunytak száma elérte a százezret

Franciaországban a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma csütörtökön, a harmadik hullám tetőzését megelőzően elérte a százezret, miközben a kormányzat megkezdte az előkészítő egyeztetéseket a május közepén kezdődő fokozatos újranyitásról.

„Nem felejtünk el egyetlen arcot, egyetlen nevet sem” – írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő csütörtök este.

„A járvány kezdete óta 100 ezer francia halt bele a vírusba. A családjaikra, hozzátartozóikra gondolunk, mindazon gyerekekre, akik elvesztették az egyik szülőjüket vagy nagyszülőjüket, a gyászoló családokra, az összetört barátságokra” – fogalmazott az elnök.

Jóllehet a vírus reprodukciós rátája már egy alá csökkent, azaz nem minden fertőzött adja tovább a vírust, a kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik. Az ő számuk a hónap végéig még várhatóan emelkedik.

Franciaországban egy éve volt utoljára ilyen sok, súlyos állapotban lévő fertőzött. Az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.

Európában Franciaország a harmadik ország Nagy-Britannia és Olaszország után, ahol az elhunytak száma meghaladta a 100 ezret, a lakosság számához viszonyított halálozási ráta ugyanakkor nem magasabb az európai átlagnál.

Az idősotthonok lakóinak csaknem teljes átoltottsága és a tömeges oltás ellenére azonban áprilisban naponta még mindig több mint kétszázan haltak meg a kórházakban.

„A harmadik hullám még nincs mögöttünk, a biztató jelek ellenére a kórházi tetőzést még nem értük el” – fogalmazott szerdán Gabriel Attal kormányszóvivő, aki szerint a kórházakra „még nehéz napok várnak”.

A kormányszóvivő szerint „a járványhelyzet nagyon ellentmondásos. Jóllehet az előjelek biztatóak, és azt mutatják, hogy a március 20-án először 16 megyében, majd tíz nappal ezelőtt az ország teljes területén bevezetett korlátozó intézkedések működnek, még korai lenne teljes hatékonyságukat megállapítani országos szinten”.

Egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon. Az iskolák még legalább két hétig zárva tartanak a tavaszi szünet miatt.

Emmanuel Macron ugyanakkor csütörtökön először önkormányzati vezetőkkel, majd kormánya tagjaival megkezdte az egyeztetéseket a korlátozások fokozatos feloldásának május közepére tervezett megkezdéséről.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az államfő jelezte, hogy első körben az október vége óta zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok nyithatnak majd meg. Azt is elmondta, hogy az üzletek is várhatóan csak május közepétől fogadhatnak újra vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában