Ország-világ

2021.01.28. 15:08

Fű alatt oltakoznak a szocialisták Gyöngyösön

A polgármester a hírek szerint háziorvosa javaslatára oltatta be magát soron kívül, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP frakcióban.

Gyöngyös, 2014. szeptember 5. Hiesz György gyöngyösi polgármesterjelölt Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének sajtótájékoztatóján, amelyet a párt kétnapos, mátraházi évadnyitó frakcióüléséről tartottak Gyöngyösön 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Vajda János

Szocialista mutyi állhat Hiesz György oltásbotránya mögött. Gyöngyös baloldali polgármestere a hírek szerint háziorvosa javaslatára oltatta be magát soron kívül, akivel egyébként korábban együtt politizáltak az MSZP frakcióban, mit ad isten, a háziorvos felesége – aki szintén megkapta a vakcinát – éppen Hiesz önkormányzatának egyik cégét vezeti.

Mint arról többször is beszámoltunk, nagy botrányt kavart a Heves megyei Gyöngyösön, hogy a polgármester vélhetően jogtalanul kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Hiesz György már január elején beoltatta magát, amikor még csak az egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetettnek minősülők voltak erre jogosultak. A Mandiner információ szerint a parádi idősotthonban szervezett oltásból maradt vissza oltóanyag, ehhez jutott hozzá a 64 éves baloldali polgármester, aki egyébként az oltási terv alapján nem kaphatta volna meg a vakcinát, és egyébként nem is regisztrált rá.

A portál szerint Hiesz saját háziorvosától értesült a soron kívüli lehetőségről, aki történetesen maga is politikus volt.

Lénárt András korábban a helyi MSZP-frakcióban politizált. A Heves Megyei Közgyűlésben, az egészségügyi bizottság elnökeként dolgozott együtt az MSZP-alapító, a közgyűlésben korábban a szocialista frakciót vezető polgármesterrel.

A körzeti orvos a 2006 őszi önkormányzati választáson az MSZP jelöltjeként indult, és a 10 ezer lakos alatti listáról szerzett mandátummal került a közgyűlésbe.

Hiesz György jól ismeri a doktor feleségét is, aki egy időben MSZP-SZDSZ színeiben, majd később függetlenként vezette az egyik szomszédos községet, Abasárt. Lénártné Benei Anikó összesen 17 évig volt Abasár polgármestere, majd 2019-ben kinevezték a gyöngyösi önkormányzati cég, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. élére.

A pályázatokat menedzselő cég vezetőjének a Hiesz György vezette, balos többségű önkormányzati képviselő-testület választotta meg Lénártnét, aki ugyancsak megkapta már a vakcinát.

Lénárt András korábban úgy nyilatkozott: nem ő szólt az oltás lehetőségéről a polgármesternek. Azt ugyanakkor elismerte, hogy telefonon beszéltek Hiesz Györggyel és maga javasolta neki, hogy ha van még oltóanyag, adassa be az oltást.

Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltását a mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is kommentálta,

a tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy városvezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

A gyöngyösi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy miként kaphatott soron kívül és jogosulatlanul védőoltást Hiesz György.

A városvezető egyébként a Gyöngyösi Városi Televízióban beszélt az esetről. Azt mondta: amikor az orvosi személyzet azzal szembesült, hogy több tucat vakcina megmaradt, akkor értesítették a gyöngyösi háziorvosokat, akik értesítették a „valamilyen általuk ismert személyeket, körzetükben lévő személyeket.” Ilyen telefont kapott ő is. Szavai szerint tehát kérték, hogy döntse el szeretne-e oltást kapni és ha igen, menjen a kórházba. Erre mindössze egy órája volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában