Járvány

2020.11.11. 23:41

Görögországban péntektől éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe

A tilalom este kilenc órától reggel öt óráig lesz érvényben.

Görögországban péntektől éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt – jelentette be szerdán este Nikosz Hardaliász, a polgári védelmi miniszter helyettese.

A tájékoztatás szerint a tilalom este kilenc órától reggel öt óráig lesz érvényben. Az utcára menni kizárólag munkavégzés vagy más nyomós indok, például egészségügyi okok miatt lehet.

A görög hatóságok szerdán 2752 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak és 43 halálos áldozatról számoltak be annak ellenére, hogy napközben is szigorú kijárási korlátozások vannak életben. Az emberek ugyanis csak SMS-ben kérhető hatósági engedéllyel hagyhatják el otthonaikat.

A korlátozások ellenére továbbra is sűrű a forgalom az országban – közölte Hardaliász az ERT közszolgálati televízió műsorában nyilatkozva. Szerinte a görögök szükségtelen utakat tesznek, miközben nagyon kritikus a helyzet.

A tárcavezető-helyettes szerint különösen aggasztó a helyzet Szalonikiben, ahol a fertőzöttségi mutató 32 százalék. Az egészségügyi ellátás az összeomlás szélén áll. A görög egészségügyi ellátórendszerben ráadásul jelentős megszorítások voltak a pénzügyi válság nyomán.

Szombat óta Görögországban csak a lakossági alapellátást biztosító üzletek, így a gyógyszertárak és élelmiszerboltok tartanak nyitva. Az év eleji karanténtól eltérően nyitva tartanak viszont az óvodák és az általános iskolák. A gimnáziumokban és a szakközépiskolákban ugyanakkor távoktatást vezettek be.

A csaknem 11 milliós Görögországban eddig 63 321 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 909-en hunytak el a kórban. A meggyógyultak száma 23 074.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában