Feszült helyzet

2018.09.05. 07:36

Guatemala kitiltotta egy korrupcióellenes ENSZ-bizottság vezetőjét

A guatemalai hatóságok megakadályozták kedden, hogy belépjen az országba annak az ENSZ által támogatott bizottságnak a vezetője, amely korrupciós bűncselekmények ügyében vizsgálódik a közép-amerikai országban.

A guatemalai vezetés ezzel újabb akadályt gördített a bizottság elé néhány nappal azután, hogy Jimmy Morales elnök bejelentette: nem fogja megújítani a testület mandátumát.

A kormány keddi nyilatkozata szerint a döntésről Morales értesítette a világszervezet főtitkárát, arra kérve őt, cserélje le a bizottságot vezető Iván Velásquez Gómezt, aki guatemalai ügyészekkel együttműködve nyomozás megindítását szorgalmazta több, vesztegetéssel gyanúsított magas rangú tisztségviselő ügyében, beleértve magát Moralest is.

A nyilatkozat Velásquezt olyan személynek nevezi, „aki aláássa az ország közrendjét és biztonságát, megingatva a kormány munkáját, az intézményességet, az igazságszolgáltatást és az ország békéjét”.

Velásquez a bizottság munkájáról folytatott washingtoni megbeszéléseiről tért volna vissza Guatemalába.

Morales múlt pénteken jelentette be, hogy korlátot szab a bizottságnak, amely így mandátumának 2019. szeptemberi lejártakor át kell majd adja folyamatban lévő ügyeit a helyi intézményeknek.

A spanyol nevének rövidítése alapján CICIG-ként ismert bizottság vizsgálódásai Moralesig és néhány munkatársáig vezettek. A guatemalai elnök a gyanú szerint legalább 1 millió dolláros törvényellenes támogatást kapott 2015-ös választási kampányához, ő azonban tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. 2017 januárjában korrupció vádjával őrizetbe vették az elnök fiát és testvérét is.

Az ország legfelsőbb bírósága augusztusban megengedte a törvényhozásnak, hogy napirendre tűzze az elnök mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezést. Amennyiben a parlament tagjai megszavazzák ezt a kezdeményezést, az megnyitná az utat a hivatalos nyomozás és az esetleges vádemelés előtt.

Morales tavaly egyszer már nem kívánatos személynek nyilvánította Velásquezt, és kezdeményezte a kiutasítását, a legfelsőbb bíróság azonban elutasította ezt.

A CICIG és a guatemalai ügyészek eddigi legfontosabb korrupciós vizsgálata 2015-ben lemondásra kényszerítette és börtönbe juttatta Otto Pérez Molina volt államfőt és alelnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában