megmaradás és megerősödés

2018.08.24. 21:02

Gulyás: fontos, hogy a határon túli magyar fiatalok a szülőfölddel tervezzenek

„Arra biztatom a fiatalokat, hogy tanuljanak nyelveket, éljenek a külföldi tanulmányi lehetőségekkel, de hosszú távon mindenképpen a szülőfölddel tervezzenek” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában helyesnek nevezte azt a magyar kormányzati célkitűzést, hogy minél több határon túli magyar ember érezze úgy, boldogulni tud a szülőföldjén. Úgy vélte, ezzel nem ellentétes a külföldi tanulás, akár fiatalon a munkavállalás sem.

Előadásában rámutatott, hogy a rendszerváltozás „sokkhatása” után a magyarság nehézségei megmaradtak az egész Kárpát-medencében. Mindenki azt gondolta, hogy a demokratikus szabadság kivívásával természetes lesz az anyanyelven való tanulás, de a nacionalista politika felerősödött a környező országokban, ami a magyarság integrációját és a gyökerek elvágását célnak tekintette.

A miniszter kiemelte, hogy ma már sokkal jobb a helyzet minden téren, különösen azért, mert Magyarország gazdaságilag megerősödött. Márpedig az anyaország gazdasági erejének a külpolitikai érdekérvényesítésben is jelentős szerepe van – fűzte hozzá.

A miniszter szerint

egyértelmű célja a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztésnek, hogy az anyaország segítse a magyarságot a szülőföldön boldogulásban,

ebben pedig a regionális magyar nagyvállalatok jelentik a kulcsot: megerősödtek ugyanis annyira, hogy ott terjeszkedjenek, ahol sok magyar él. Példaként a Mol-t és az OTP-t említette.

A Rákóczi Szövetség 30. alkalommal szervezi meg egyetemi diákvezetőknek szóló táborát augusztus 20. és 25. között, Királyszálláson. A résztvevő mintegy száz fiatal a kulturális és szabadidős rendezvények mellett előadásokat hallgat. Az előadók között van Boross Péter korábbi miniszterelnök, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Intézet Igazgatója, Takaró Mihály irodalomtörténész, Benedek Fülöp, az OTP Bank elnöki főtanácsadója, ügyvezető igazgatója, Kalmár Ferenc András, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, az MKP elnöke, valamint Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia vezetője.

Borítókép: MTI Fotó/ Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában