Kormányinfó

2019.07.31. 14:05

Gulyás Gergely: a kormány megbízik Ursula von der Leyenben

A Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán beszélt erről szerdai sajtótájékoztatóján, hogy csütörtökön Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben négyszemközti találkozón vesz részt az Európai Bizottság új elnökével.

Budapest, 2019. július 31. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A kancelláriaminiszter megerősítette: a magyar kormány továbbra is bizalommal van Ursula von der Leyen iránt, és az első benyomások is pozitívak a november 1-jén hivatala lépő új elnökről.

Úgy vélte, hogy Ursula von der Leyen enyhítheti az unió megosztottságát. Közölte, a megválasztott elnök alkalmas arra, hogy jól vezesse a bizottságot, konszenzust teremtsen a tagállamok között, hogy jól meghatározza az unió közös értékeit.

Ugyanakkor elmondta, hogy a távozó Európai Bizottság politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában, ezért támadta meg a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak.

Kérdésre azt mondta:

ma sem tudnának jobb döntést hozni, mint azt, hogy Trócsányi Lászlót jelölik az Európai Bizottságba.

A kormányfő csütörtöki, Ursula von der Leyennel való találkozójáról közölte: bármiről szó lehet, hiszen négyszemközti megbeszélés lesz, de tiszteletben tartják, hogy az elnök hatásköre az unió kormányának, az Európai Bizottság összeállítása.

Trócsányi László a Fidesz-KDNP-lista vezetője volt, amely lista egy máltai után a második legjobb eredményt érte el az unióban, vagyis a biztosjelölt mögött valós társadalmi támogatás áll – jelentette ki.

Merkel és Orbán is beszédet mond

Angela Merkel német kancellár augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik 30. évfordulójának megünneplésére érkezik Magyarországra – válaszolta egy kérdésre. Hangsúlyozta: a piknik a rendszerváltás szimbolikus eseménye, amelynek jelentősége azóta csak nagyobb lett. A rendezvényen – amelyre a német kancellár már korábban jelezte részvételét – ökumenikus istentiszteletet tartanak, amelyen Angela Merkel és Orbán Viktor is beszédet mond.

Tovább javult a foglalkoztatás

Jelentős előrelépés történt a foglalkoztatás területén Magyarországon, 2010 óta mintegy 850 ezerrel többen dolgoznak – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter közölte: az előző napi kormányülésen áttekintették a legújabb gazdasági adatokat, a KSH adatai alapján az látszik, hogy a 20-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája 75,2 százalékra nőtt, ugyanez az adat a 15-64 éves korosztályban 70 százalék.

A legkedvezőbb a helyzet a Nyugat-Dunántúlon Budapest után – mutatott rá Gulyás Gergely. Hozzátette: bár vannak területi különbségek, ezek azt mutatják, milyen tartalékok vannak még a rendszerben.

Kemény kritika a Budapest Airportnak

A miniszter a reptéri rossz állapotokkal kapcsolatos felvetésre megismételte:

a légi kikötő a legnagyobb haszonnal a legpocsékabb szolgáltatást nyújtja, „a legjobb lenne, ha elmennének innen” – mondta a Budapest Airport fenntartóira.

Gulyás Gergely kijelentette: axiómának tartja, hogy egy annyira export vezérelt országnak, mint Magyarország, szüksége van tengeri kikötőre – válaszolta arra, a trieszti kikötővásárlásról készült-e hatástanulmány.

A kórházak klimatizálásáról kijelentette: az ország gazdasága azt megengedi, hogy a műtők mindenhol légkondicionáltak legyenek. Ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni az egészségügyi ellátótól, a tárcától, végső soron a kormánytól – mondta.

Elhangzott az is, a kormány döntött arról, hogy a rokkantigazolványt a jövőben a lejárat előtt nem 30, hanem már 90 nappal lehet igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában