Választani kell

2018.03.08. 14:11

Gulyás Gergely: az ország stabilitása a tét

A közvélemény-kutatási adatok alapján a magyarok a legelégedettebbek a kormányuk munkájával, míg az állam működésével a németek és az osztrákok. Az emberek Romániában és Ausztriában a legelégedettebbek az egészségükkel, ezen a területen a legnagyobb javulást pedig Magyarország és Horvátország tudja felmutatni.

Az áprilisi parlamenti választás tétje, hogy Magyarország a jelenlegi kormánypártok hatalmon maradásával megőrzi a stabilitását, vagy azt a káosz váltja fel – mondta a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a Nézőpont Intézet Budapesten tartott rendezvényén.

Gulyás Gergely előadásában úgy fogalmazott,

az elmúlt nyolc év kormányzati stabilitása tudományosan és gazdaságilag is kimutatható versenyelőnyt jelentett Magyarországnak, míg a velük szemben álló politikai erőktől nem várható hasonló, ugyanis maguk sem állítják, hogy képesek lennének kormányzati együttműködést kötni.

A kormánypárti politikus szerint ezért az utóbbi eset néhány hónapon belül egy előrehozott választáshoz vezetne.

A Nézőpont Intézet kutatása is megerősíti, hogy a fegyelmezett gazdaság- és pénzügypolitika stabilitást eredményez – fejtette ki Gulyás Gergely, majd hozzátette, amennyiben a németek is képesek félretenni saját balliberális médiájuk doktrínáit, akkor rá kell jönniük, hogy a visegrádi országok jelentik a legfontosabb gazdasági szövetségeseiket az unión belül, ráadásul a növekedés legjobb esélyei is itt vannak.

Hangsúlyozta,

a magyar kormány a gazdaság- és biztonságpolitika területén kifejezetten támogatja a mélyebb európai integrációt, szemben a kulturális és identitást meghatározó kérdésekkel, ahol minimális a tagállamok közötti közös álláspont esélye.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport elnöke rövid nyitóbeszédében közölte, intézetük az országok jó kormányzás indexeit a makrogazdasági adataiból, továbbá a szakértői véleményekből és közvélemény-kutatási eredményekből állítja össze.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője aláhúzta, az így kapott index nem az adott országok fejlettségéről tudósít, hanem a kormányok teljesítményének eredményességét mutatja.

Az intézet Magyarország mellett Németországot, Ausztriát, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Horvátországot, Romániát és Bulgáriát vette vizsgálat alá, az értékelés három fő szempontja pedig a politikai stabilitás, a gazdasági növekedés és az életminőség volt – fejtette ki.

Az összesített rangsort Németország nyerte, majd Magyarország és Csehország következik, a politikai stabilitás szempontjából Magyarország végzett az élen, a gazdasági kormányzás terén Németország érte a legtöbb pontszámot, míg az életminőség alakulása alapján Csehország az első

- mondta Fodor Csaba, egyúttal hozzátéve azt is, a közvélemény-kutatási adatok alapján a magyarok a legelégedettebbek a kormányuk munkájával, míg az állam működésével a németek és az osztrákok.

A Nézőpont Intézet ügyvezetője kitért arra is, kutatásuk szerint a visegrádi országok éllovas szerepet töltenek be a közép-európai régióban, amely világviszonylatban is felértékelődőben van, mivel egy gazdaságilag sikeres és biztonság térség, amely megvédte magát a tömeges illegális bevándorlással szemben.

Elmondta, a kutatás alapján az emberek Romániában és Ausztriában a legelégedettebbek az egészségükkel, ezen a területen a legnagyobb javulást pedig Magyarország és Horvátország tudja felmutatni az elmúlt évekhez képest. Hozzátette,

a bűnügyi statisztikákat tekintve Németország, Románia és Magyarország javított a legnagyobb mértékben.

Fodor Csaba szintén az áprilisi választás fontos tétjének nevezte az ország politikai stabilitásának megőrzését, mivel zömmel az ezen a területen elért eredmények adják Magyarország fenti jó helyezését. Magyarországnak komoly versenyelőnye, hogy rendezett politikai viszonyai vannak, az emberek pozitívan értékelik az elmúlt évet és a jövőt, továbbá bíznak a kormány munkájában – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában