terror

2017.08.17. 17:55

Barcelonai gázolás – összefoglaló

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Legkevesebb 13 ember meghalt, és nyolcvan körüli a sérültek száma. A belga külügyminiszter egy belga áldozatról számolt be. A magyar külügyminisztérium nem tud magyar érintettről.

Barcelona, 2017. augusztus 17. Egy rendõr eltereli az embereket a helyszín közelébõl Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután egy fehér furgon járókelõk közé hajtott a járdára a katalán fõváros Las Ramblas negyedében. Legalább két ember életét vesztette, mintegy húsz megsebesült. (MTI/AP/Manu Fernandez)

A katalán régió elnöke, Carles Puigdemont esti közlése szerint mintegy nyolcvan ember szorul kórházi kezelésre, tizenötük állapota súlyos. A sérültek között külföldiek is vannak, az athéni sajtó szerint egy görög család.

„A terroristák gyilkos őrülete Barcelonára csapott le” – írta a Twitteren Didier Reynders belga külügyminiszter, tudatta, hogy a merényletben egy belga nő is életét vesztette.

A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet, pár órával később pedig az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a merényletet.

A kisteherautó vezetője a helyszínről elmenekült, és az első hírek szerint bevette magát egy közeli étterembe és túszokat ejtett, ám ezt később a rendőrség határozottan cáfolta. Közölte viszont, hogy később őrizetbe vette a férfit, aki gyanúsítható a merénylettel: ő bérelhette és vezette a furgont.

Sebesülteket látnak el Barcelonában. (MTI/AP/El Mundo/Manu Fernandez)

A katalán rendőrség késő este azonosította a merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottat. Sajtóforrások szerint neve Driss Oukabir, marokkói származású francia állampolgár, eredetileg Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből, ahol szexuális bűncselekmény vádjával tartották fogva.

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni „gyarmatosítást”. Biztosra vehető, hogy cinkosai is voltak, de hogy hányan, még nem tudni.

A La Vanguardia című spanyol lap értesülése szerint a rendőrség csütörtök este Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét agyonlőtte, és közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Ezek alapján gyanítható, hogy legalább hárman vettek részt a merényletben, ám hogy pontosan miként, azt nem tudni.

Katalónia elnöke este bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vett még egy gyanúsítottat, így már két feltételezett merénylőt tartóztatott le. A rendőrség közölte továbbá, hogy talált egy másik furgont, amelyet a támadás elkövetői bérelhettek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. „A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök.

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet nyomán.

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, miszerint mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta: „soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek”.

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a „borzalmas merényletet”.

A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel. Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak.

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kono Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte „a kegyetlen és cinikus bűncselekményt”, és „az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését” szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata.

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel. A KKM mély megdöbbenéssel értesült a barcelonai terrortámadásról és elítélte a merényletet.

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának a csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet kapcsán.

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.


Megerősítik a biztonsági intézkedéseket Spanyolországban

Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök csütörtök késő este Twitter-üzenetben közölte, hogy úton van a katalán fővárosba, hogy személyesen koordinálja a biztonság megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.

„A terroristák soha sem fognak megtörni egy egységes népet, amely a szabadságot választja a barbárság helyett. Egész Spanyolország együtt érez az áldozatokkal és a hozzátartozóikkal”

- áll a kormányfő üzenetében. A spanyol királyi család elítélte a véres támadást, „gyilkosoknak, bűnözőknek” nevezve az elkövetőket, akik „nem fognak bennünket megfélemlíteni”.

A Twitteren közzétett közleményében a királyi palota közölte: „Egész Spanyolország Barcelona. A Las Ramblas (ezen a sugárúton követték el a merényletet) ismét mindenkié lesz”.

A katalán régió elnöke csütörtök este arról számolt be, hogy a délutáni gázolásos merényletnek 12 halottja van, 80 embert szállítottak kórházba, és két embert vettek őrizetbe a támadás után.

Azonosították az őrizetbe vett gyanúsítottat

A katalán rendőrség azonosította a csütörtök délutáni Barcelonában elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottat, aki feltehetőleg bérelte és vezette a furgont, amellyel több tucat embert elgázolt – írta az El Público című spanyol internetes lap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A különböző sajtóforrások szerint a gyanúsított neve Driss Oukabir, aki marokkói származású francia állampolgár, eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. Arra vonatkozó információkat, hogy korábban miért ült börtönben, a rendőrség nem közölt.

A Facebook közösségi oldalon található adatlapja alapján az elmúlt hetekben több alkalommal tett közzé bejegyzéseket, amelyekben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni „gyarmatosítást”.

Egy általa megosztott videofelvétel szerint például „a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva”.

A Facebook órákkal a merénylet után eltávolította oldaláról Oukabir adatlapját, aki több fenyegetést is kapott a támadás óta.

Az Iszlám Állam jelentkezett a barcelonai merénylet elkövetőjeként

A szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökség révén tudatta, hogy harcosai a követték el a merényletet válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

„A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk”

- fogalmazott Áder János.

Magyarország is elítéli a merényletet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mély megdöbbenéssel értesült a barcelonai terrortámadásról és a leghatározottabban elítéli a gyáva merényletet.

A külügyi tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Magyarország barcelonai főkonzulátusa folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

A KKM részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván.

Európa és az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Spanyolországot a terrorizmus elleni harcban

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, miszerint mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek.

Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta: „soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek”.

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy „egész Európa Barcelona mellett áll”.

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a „borzalmas merényletet”.

A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írta, hogy „sokkolták és elborzasztották” a barcelonai események, és szolidaritásáról

biztosította Spanyolországot.

Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival – írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter.

A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Nathalie Loiseau, az európai ügyek minisztere közleményben tudatta, hogy valós időben tájékozódnak a helyzet alakulásáról.

Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak.

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak. „A terroristáknak világszerte tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesei eltökéltek, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák őket” – mondta Tillerson.

Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán határozottan elítélte a barcelonai támadást és hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség„.

Elítélte a gázolásos merényletet hasonló merényletek által sújtott London, Párizs és Nizza polgármestere is.

A munkáspárti Sadiq Khan londoni főpolgármester kijelentette, hogy a brit főváros támogatást nyújt a véres terrortámadás után Barcelonának. A brit fővárosban idén több terrortámadást követtek el. Március 22-án dzsihadisták egy kisteherautóval a Westminster-hídon, június 3-án pedig a London Bridge-nél hajtottak a tömegbe, és több embert megkéseltek.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere – ahol dzsihadisták 2015. november 13-án több mint 120 embert gyilkoltak meg több támadásban – Twitter-oldalán közzétett üzenetében aláhúzta: ”Barcelona és Párizs a nyitottság, a szeretet és a tolerancia városa. Ezek az értékek erősebbek, mint a gyalázatos és gyáva terrorizmus„.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere – ahol 2016. július 14-én egy gázolásos terrortámadásban 86 ember halt meg – a mikroblog portálon támogatásáról biztosította a borzalmas támadás áldozatait.

Hivatalos források ellentmondó adatokat közöltek csütörtök estig

A katalán kormány belügyi tanácsosa előbb egyetlen halottról és 32 sérültről beszél, nem sokkal később azonban már ő maga is Twitter-üzenetben 13 halottat és több mint 50 sebesültet említett.

Több spanyol újság és a hírügynökségek korábban egybehangzóan legkevesebb 13 halottról, illetve mintegy 60 sérültről számoltak be.

A rendőrség cáfolta ugyanakkor azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a feltételezett merénylő egy bárban túszokat ejtett volna.

A rendőrség agyonlőtte az egyik barcelonai merénylőt

A rendőrség még keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosai, ezért kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén. Egyes hírek szerint hárman is részt vehettek a terrorcselekményben.

Képet tettek közzé a furgont bérlő férfiről

A spanyol országos rendőrség által közreadott egy képet Maghrebi Driss Oukabir marokkói származású spanyol férfiról, aki feltehetőleg a

Barcelona, 2017. augusztus 17.
A spanyol országos rendőrség által közreadott kép Maghrebi Driss Oukabir marokkói származású spanyol férfiról. (MTI/EPA/Spanyol országos rendőrség)

furgont bérelte.

Máris elfogtak egy gyanúsítottat

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a merénylettel kapcsolatban – közölték rendőrségi források a TVE spanyol közszolgálati televízióval.

Ellentmond a sajtónak a katalán kormány belügyi tanácsadója

A katalán kormány belügyi tanácsosa azt mondta, hogy egy halottja és 32 sebesültje van a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merényletnek, a sebesültek közül tíz állapota súlyos.

Joaquim Forn a tragédia helyszínének közelében az újságírók kérdéseire válaszolva az áldozatok számára vonatkozó sajtójelentéseket „túlzónak” nevezte.

Több spanyol újság egybehangzóan legkevesebb 13 halottról, illetve mintegy 60 sérültről tett említést.

Forn ugyanakkor maga is hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet.

Nincs magyar a halottak, sem a sérültek között

A barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a Barcelonában történt terrortámadással kapcsolatban, egy magyar jelentkezett tájékoztatásért – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

Az Iszlám Állam lehet a támadás hátterében

Nagyon valószínű, hogy a délutáni barcelonai gázolásos merénylet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet cselekménye mondat Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en csütörtök este.

Horváth József szerint a módszer az Iszlám Állam kéznyomát viseli magán. Az eddigiekhez képest az a különbség, hogy most az elkövetők nem késekkel, hanem lőfegyverekkel is rendelkeznek, és újdonság a túszszedő akció is.

Kitért arra, hogy Spanyolországban eddig nem történt ilyen merénylet, az Iszlám Állam tehát ezzel az akciójával felrajzolta a „térképére” ezt az országot is.

Azzal kapcsolatban, hogy miért éppen Barcelonában követhették el a merényletet, úgy vélekedett: egyszerűen éppen ott voltak most olyanok, akiket fel tudott használni a terrorszervezet. Hozzáfűzte: legalább az előkészítési szakaszban szükség volt olyanokra, akik ismerik a helyi viszonyokat is, tehát huzamosabb ideje ott lehettek.

A terrortámadás

Csütörtök délután egy furgon hajtott az emberek közé Barcelonában, sokan megsérültek, az áldozatok számáról ellentmondásos információk jelentek meg. A járdára felhajtó autó vezetője a helyszínről gyalog elmenekült és behatolt egy közeli török étterembe, ahol elbarikádozta magát és túszokat ejtett. Egy muszlim férfi bérelte azt a kisteherautót, amellyel a gázolásos merényletet elkövették – közölte az El Periódico című katalán napilap hivatalos forrásokra hivatkozva.

A rendőrség terrortámadásnak minősítette a történteket.

Sebesült férfi mellett rendőrök Barcelonában. (MTI/EPA/David Armengou)

Egyes források két merénylőt említettek, és lövöldözésről adtak hírt. A rendőrség cáfolta, hogy lövöldözés történt volna, ugyanakkor keres egy másik furgont, amelyet állítólag a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.

Gyermekeket kísérnek el a helyszín közeléből. (MTI/AP/Manu Fernandez)

 

Az Európában elkövetett gázolásos terrorcselekmények kronológiája

  • 2007. június 30. NAGY-BRITANNIA: Egy Jeep Cherokee típusú terepjáró próbált nagy sebességgel áttörni a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének központi üvegajtaján, de ott fennakadt, és nem jutott be a terminál belterületére. A vezető kétszer is megpróbálta betörni a bejáraton, de sikertelenül. A jármű teljesen lángba borult, a kiugró, égő ruházatú vezetőt az utasok a földre teperték. A kocsinak volt még egy utasa, akit a biztonságiak húztak ki a járműből, és rövid küzdelem után legyűrték.
  • 2014. december 21. FRANCIAORSZÁG: Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi „Allah Akbar” kiáltással. Tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.
  • 2014. december 22. FRANCIAORSZÁG: Tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásárban. A sofőr azt kiáltotta: „Allah Akbar”, majd megszúrta magát egy késsel.
  • 2016. július 14. FRANCIAORSZÁG: Nizzában a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A tettest a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára, 86 halálos áldozata volt.
  • 2016. december 19. NÉMETORSZÁG: Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott, és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte, a sebesültek száma 56 volt. A merényletért a felelősséget 20-án az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta. A merénylőt, aki elmenekült a helyszínről, december 23-án Milánóban lőtték le olasz rendőrök tűzharc után.
  • 2017. március 22. NAGY-BRITANNIA: Londonban, a brit parlament melletti Westminster-hídon egy terrorista támadó először gyalogosok közé hajtott, majd járműjével a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt késsel. A rendőrök lelőtték a támadót. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A cselekményt az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Az elkövető, az 52 éves, kenti születésű Khalid Masood.
  • 2017. március 23. BELGIUM: Járókelők közé hajtott egy autós az Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Senki sem sérült meg, a francia rendszámú autót rövid üldözés után sikerült megállítani. A járművet vezető tunéziai származású férfit elfogták, és terrorcselekmény kísérlete miatt vádat emeltek ellene.
  • 2017. április 7. SVÉDORSZÁG: Stockholm belvárosában egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és négy embert halálra gázolt, tizenötöt pedig megsebesített. (Április 28-án ötre emelkedett az áldozatok száma, egy elgázolt nő a kórházban vesztette életét.) A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A furgon vezetőjét, az Üzbegisztánból származó Rakhmat Akilovot letartóztatták.
  • 2017. június 3. NAGY-BRITANNIA: London belvárosában a London hídon egy furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrottak a támadók és késsel támadtak a járókelőkre a Borough Market környékén. A merényletben nyolc ember (több külföldi) halt meg, és 48-an megsérültek. A három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek agyonlőtték. A támadást másnap az Iszlám Állam vállalta magára.
  • 2017. június 19. NAGY-BRITANNIA: London északi részén, a Seven Sisters Roadnál egy furgon hajtott a közelben lévő mecsetből távozók közé. Egy ember meghalt, kilenc megsérült. A furgon vezetőjét, Darren Osborne-t őrizetbe vették.
  • 2017. június 19. FRANCIAORSZÁG: Párizsban, a Champs-Elysée-n egy autó szándékosan egy rendőrségi konvoj élén haladó furgonba rohant. A jármű kigyulladt, a támadó meghalt, más nem sérült meg. A kocsiban fegyvert is találtak.
  • 2017. augusztus 9. FRANCIAORSZÁG: A Párizs északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret nevű elővárosban egy férfi autójával szándékosan katonák közé hajtott. Hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A gyanúsítottat, aki algériai állampolgár, később lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában