Ország-világ

2021.03.28. 10:00

Tovább gyűrűzik Gyurcsány adóbűnöző ügyvédjének szakvizsgabotránya

Czeglédy Csaba furcsa körülmények között megszerzett jogi szakvizsgájának ügyében vizsgálni lehetne az igazolást kiadó Draskovics Tibor-féle minisztérium felelősségét – nyilatkozta az Origonak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Az elismert alkotmányjogász úgy látja, könnyen előfordulhat, hogy az akkori igazságügyi minisztérium nem járt el szükséges alapossággal, éppen ezért érdemes lenne vizsgálni a mulasztás gondatlan vagy szándékos mivoltát. Mint ismert, a baloldal táskás embereként számon tartott Czeglédy Csaba szokatlan és súlyosan kifogásolható módon szombathelyi alpolgármestersége idején szerezhette a szakvizsga-papírt.

Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mivel a napokban komoly botrány alakult ki Czeglédy Csaba jogi szakvizsgája körül, az Origo ifj. Lomnici Zoltánt kérdezte az ügyről.

Távolba nyúló felelősség

A Századvég jogi szakértője kiemelte, hogy a hatályos IM-rendelet szerint az tehet szakvizsgát, aki a jogszabályban lefektetett módon joggyakorlatot szerzett. „A jogi szakvizsga célja, hogy a jelölt a joggyakorlati idő eltelte után számot adjon elméleti jogi ismereteinek, szaktudásának gyakorlati alkalmazásáról és jogértelmezési készségéről” – ismertette, mi a folyamat lényege.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az ügy szempontjából kifejezetten fontos, hogy a jogi szakvizsgát az igazságügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium szervezésében vizsgabizottság előtt kell letenni. Ennek azért van jelentősége, mert sajtóhírek szerint

a baloldal táskás embereként ismert politikus 2006-ban szerzett jogi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd 2009-ben kezdte szakvizsgáit.

Az alkotmányjogász szerint ezen a ponton jön a lényeg:

2009-ben az igazságügyi miniszter Gyurcsány Ferenc bizalmasa, Draskovics Tibor volt.

Az előbbiek alapján a Draskovics-féle minisztérium felelősségét lehetne vizsgálni az ügyben: kellő körültekintéssel járt-e el a szakvizsgára jelentkező politkus szakmai gyakorlata meglétének igazolása körében – jelentette ki.

„Ilyen esetben a jogi, jelentős időtávlatban pedig az erkölcsi felelősség azt az igazságügyi tárcát is terheli – nyilván az érintett politikussal egyetemben -, amely nem járt el a szükséges alapossággal. Ebben a körben vizsgálat tárgyát képezhetné a mulasztás gondatlan vagy szándékos mivolta is” – tért rá ismét a korábbi igazságügyi minisztérium felelősségére.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy látja, hogy ha bebizonyosodna a 2009 végéig Draskovics Tibor vezette minisztérium felelőssége a Czeglédy-ügyben, az azért is lenne érdekes, mert Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi minisztere Karácsony Gergely főpolgármesternek köszönhetően a BKK igazgatósági elnöki székébe került.

Nem adja ki az iratokat

Mint ismert, Budai Gyula a parlament hétfői ülésén szóba hozta Czeglédy Csaba furcsa körülmények között megszerzett szakvizsgáját. Felszólalásában külön kiemelte, hogy a Vas Megyei Ügyvédi Kamarához fordult az ügyben, mivel szerinte felmerül a gyanúja annak, hogy a most költségvetési csalással vádolt politikusnak valótlan tartalmú okirattal igazolták a jogi szakvizsgához szükséges hároméves szakmai gyakorlatát.

Mint ismert,

Czeglédy éppen abban az időszakban szerezte meg a képesítést, amikor főállású szombathelyi alpolgármesterként dolgozott. Csakhogy a hatályos jogszabályok szerint a kettő együtt nem végezhető.

A testület napokon belül válaszolt a fideszes politikus közérdekű adatigénylésére, és azt válaszolták, hogy a baloldali politikus 2010. december 31-e óta szerepel a nyilvántartásukban, a szakvizsga igazolást azonban nem ők állították ki, így ezért nincs is náluk a kért irat.

Ennek azért van jelentősége, mert Czeglédy azzal próbál védekezni, hogy a budapesti Monopoly Kft.-nél, főállású jogi előadóként, ügyvéd felügyelete mellett végezte el a joggyakorlatát. Csakhogy ez több dolog miatt is életszerűtlen, többek között, azért mert munkanapokon munkaidőben egyszerre Budapesten és Szombathelyen kellett volna lennie, arról nem is beszélve, hogy alpolgármesterként nem lehetett volna egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonya. Az meg önmagáért beszél, hogy a Czeglédy által hivatkozott cégnek, a Monopoly Kft.-nek a Humán Operátor Zrt-n keresztül – mások mellett – saját maga volt a tulajdonosa, azaz saját cége állította ki számára az igazolást.

A baloldal táskás emberének tartott ügyvéd-politikus előbb egy ingerült poszttal reagált az Origo cikkére, majd Budai Gyula bejegyzése alá írt személyeskedő kommentet. Többek között azt hánytorgatta fel agresszív stílusban a fideszes politikusnak, hogy „semmi közöd a jogi szakvizsgámhoz”, és „a szakviszgáztatás vonatkozásában egy senki vagy”.

„Legyél bátor, állj ki és mutasd be azt az iratot amely segítségével jogi szakvizsgára jelentkeztél” – üzente Budai Gyula, akit bejegyzésében azt kérte Czeglédytől, hogy a mellébeszélés helyett adja ki a kért dokumentumokat, amit Czeglédy mind a mai napig nem tett meg.

Mint az köztudott, Czeglédy Csaba pályafutása során többször is kénytelen volt a bíróság elé állni, adócsalásért jogerősen elítélték, és jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van ellene. A Human Operator Zrt. körüli céghálózattal kapcsolatban, a vád szerint több mint hatmilliárd forint adót csaltak.

Borítókép: Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában