új típusú haderő

2018.06.14. 08:07

Haderőfejlesztéssel és életpályamodellel tennék újra vonzóvá a katonaságot

A katonai eskü a legerősebb eskü, hiszen aki azt leteszi, az az életét ajánlja a hazájáért - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány által szerdán benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre csaknem 513 milliárd forint juthat honvédelemre. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte, a magyar emberek biztonsága és az ország szuverenitása érdekében az kell, hogy a honvédelem ne csak „hagyományosan” készüljön erre, hiszen

napjainkban már más típusú hadviselés zajlik, eddig még nem tapasztalt támadásokat kell kivédeni, ilyen például a terrorfenyegetettség, vagy éppen a kiberhadviselés.

Jövőre is folytatódik a 2015-ben indított fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, így újra emelkedik a katonák fizetése is. Ezzel kapcsolatban a kormánypárti politikus arra biztatta a fiatalokat, hogy a honvédség várja őket, merjenek katonának állni.

Németh Szilárd szerint az minden egyes haderőnemet fejleszteni kell s ennek a fő nyertese a légierő lesz.

A tárca parlamenti államtitkára kiállt amellett, hogy vonzóvá kell tenni a katonai pályát, ami azért is fontos, mert annak idején a szocialisták lemondtak a Magyar Honvédségről, arra hivatkozva, hogy „ott van nekünk a NATO, majd az megvéd minket, ha baj van”. Németh ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, a NATO-szerződésben van egy olyan pont, ami kimondja, hogy minden országnak kötelessége megvédenie magát.

A tervek szerint a magyar hadiipar újraélesztésén kívül a minisztérium növelné a katonák megbecsülését is.

Az életpályamodell biztosítaná a katonáknak, hogy kiszámítható legyen az életük. Tudják, ha ezt vállalják, akkor cserébe ezért mit kapnak, de ennek van egy másik lába is, hogy nekik cserébe ezért mit kell adni, ez egy nagyon fontos része annak, hogy merjenek az emberek katonák lenni. A katonai eskü a legerősebb eskü, hiszen aki azt leteszi, az az életét ajánlja a hazájáért – jelentette ki az államtitkár.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában