Fedél nélkül

2017.11.01. 16:02

A hajléktalanellátás már nyáron felkészült a téli krízisidőszakra

Az utcán élőket segítő szervezetek együttműködési szándéknyilatkozatban rögzítik azokat a kiegészítő szolgáltatásokat, amelyeket télen nyújtanak a rászorulóknak – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az M1 csatornán szerdán.

Aknai Zoltán az említett szolgáltatások között felsorolta: sok időszakos férőhely válik elérhetővé ilyenkor, speciális utcai gondozó szolgálatok és krízisautók járják a főváros utcáit, és úgynevezett lábadozó-férőhelyek is rendelkezésre állnak azoknak a hajléktalanoknak, akiknek orvosi ellátásra szükségük van, de kórházira nem.

A krízisautókban dolgozók munkaidőn túl is kint vannak az utcán, őket a diszpécserszolgálatokon keresztül lehet hívni, ha valaki segítségre szoruló emberrel találkozik. A lábadozó-férőhelyeken pedig rendszeres orvosi vizsgálat és ápolónői felügyelet mellett napi háromszori étkezést biztosítanak – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire veszik igénybe a hajléktalan emberek a szállókat, Aknai Zoltán úgy válaszolt: az a tapasztalat, hogy amikor nagyon hideg idő köszönt be, egyre inkább telítődnek a helyek. Közölte: a fővárosban előfordulhat, hogy nem tudnak befogadni minden embert, de az elmúlt évek tapasztalata alapján mindig van néhány üres férőhely, és ha nincs, akár matracokon, de mindenkit megpróbálnak elhelyezni, aki hozzájuk fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában