brutalitás

2019.12.18. 14:00

Halálra ítéltek egy férfit nemi erőszakért Indiában

Az indiai legfelsőbb bíróság elutasította szerdán egy nemi erőszakot és gyilkosságot elkövető férfi fellebbezését halálos ítélete ellen.

Az elítélt tagja volt annak a férfi csoportnak, amely 2012-ben egy mozgó autóbuszon megerőszakolt egy 23 éves, fizioterápia szakos egyetemista nőt, majd olyan súlyosan bántalmazták, hogy két héttel később kórházban belehalt sérüléseibe.

A csoport hattagú volt. Egyikük a börtönben felakasztotta magát még a per kezdete előtt – bár hozzátartozói azt állítják, hogy megölték -, egy másikat pedig, aki az eset idején még kiskorú volt, háromévi javítóintézeti fogságra ítéltek. A másik négyet halálra ítélték. Közülük három már korábban fellebbezett, és azt elutasították, a negyedik, Aksai Kumar Szingh pedig december elején fellebbezett a legfelsőbb bíróságnál. A bíróság ezt utasította el szerdán. Az államfő még megkegyelmezhet neki, de az AP hírügynökség szerint ez nem várható.

A hat férfi által elkövetett bűncselekmény azzal kezdődött, hogy a buszon egy fémrúddal megverték az egyetemista nő férfi kísérőjét. Miután megerőszakolták a nőt, a fémrúddal belső sérüléseket okoztak neki. Utána pedig meztelenül kidobták őket a buszból az út szélére.

Bár korábban is számtalan nemi erőszak történt Indiában, ez az eset óriási hazai és nemzetközi felháborodást váltott ki. Hatására a szövetségi parlament megszigorította a nemi erőszak büntetését, de jogi aktivisták azt mondják, ez nem riasztja el az elkövetőket. A nemi erőszak a negyedik leggyakoribb bűncselekmény nők ellen Indiában a hivatalos statisztika szerint. Legutóbb 2013-ban hajtottak végre halálos ítéletet az országban.

A nemi erőszakról ismét heves vita folyik a társadalomban annak hatására, hogy az utóbbi néhány hétben megint történtek súlyos esetek. November végén a dél-indiai Haidarábádban történt csoportos nemi erőszak, amely után az áldozatot felgyújtották, és meghalt. Néhány nappal később a rendőrség a tett helyszínén rekonstruálni akarta a bűncselekményt, de a gyanúsítottak megkísérelték elvenni az őrök fegyverét. A rendőrök agyonlőtték a támadókat. December elején az északi Uttar Prades szövetségi államban belehalt égési sérüléseibe egy nő, aki nemi erőszak áldozata lett, emiatt feljelentést tett, majd miközben a bírósági tárgyalásra tartott, támadói felgyújtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában