Összehangolt akció

2019.01.30. 13:53

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök

Bárki által hozzáférhető internetes hirdetésekben árulták a kilométeróra-kalibrálókat és az AdBlue-emulátorokat.

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök az ország szinte minden megyéjében tartott akció során – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, egy dél-alföldi férfi bárki által hozzáférhető, internetes hirdetésekben árulta eszközeit, szoftvereit.

A nála tartott házkutatáson a pénzügyi nyomozók laptopon, külső winchestereken, pendrive-kon, dvd-ken is találtak hamis autódiagnosztikai szoftvereket. A helyszínen interface-ket, kilométeróra-kalibrálót és AdBlue-emulátorokat, valamint hatmillió forint készpénzt is lefoglaltak

- tudatta az őrnagy.

A férfit szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették.

Az országos akcióban nemcsak a hirdetőnél, hanem a vevőknél – autószerelőknél, telephelyeken, magánlakásokon – is kutattak a nyomozók.

A hamis autódiagnosztikai szoftverek a gyártó engedélye nélkül készültek, illegálisan kerültek forgalomba, így a segítségükkel elvégzett módosítások vagy javítások szakszerűsége, pontossága egyáltalán nem garantált, károkat okozhat az autó működésében.

A nyomozók AdBlue-emulátorok értékesítésére és használatára utaló nyomokat is találtak. Ezek a berendezések a közepes és nagy teljesítményű dízeljárművek károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerének megkerülését teszik lehetővé.

A szakemberek az ország több pontján ellenőriztek kamionokat az emulátorok használatának gyanúja miatt. Felmerült a környezetkárosítás bűntettének gyanúja, és elrendelték az érintett járművek műszaki vizsgálatát – közölte a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában