Libanoni válság

2017.11.18. 19:09

Haríri visszatér Libanonba, és megvitatja politikai jövőjét az államfővel

Szaad Haríri, a tisztségéről lemondott libanoni miniszterelnök, tervei szerint a következő napokban Bejrútba utazik, és ott szerdán részt vesz a függetlenség napi ünnepségen.

„Önök tudják, hogy bejelentettem hazatérési szándékomat, és Libanonban tárgyalni fogunk ezekről a dolgokról” – mondta párizsi érkezése után tett első nyilvános megszólalásában Szaad Haríri.

A rendezvényen, amelynek része egy katonai díszszemle, arról emlékeznek meg, hogy 74 évvel ezelőtt, 1943. november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét.

Haríri köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek azért, hogy meghívta őt és családját Párizsba. „Feltétlen barátságot tanúsított irántam, és ezt sohasem fogom elfelejteni” – jelentette ki, miután beszélt a francia elnökkel. Franciaország ismételten megmutatta, hogy milyen nagy szerepe van a világban és a közel-keleti régióban – tette hozzá. Bizonyságot tett arról, hogy elkötelezett Libanon és az ország stabilitása iránt – jelentette ki.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban óriási meglepetésre bejelentette, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve, mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet „rátette kezét” országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, majd házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal. Macron szerdán közleményben jelentette be, hogy meghívta Franciaországba Harírit. Hozzátette, hogy a meghívás néhány napra szól, nem jelenti azt, hogy az emigrációba vonulás lehetőségét ajánlották volna fel neki.

Haríri párizsi meghívása kísérlet arra, hogy kiutat találjanak a libanoni belpolitikai válságból.

Michel Aoun csütörtöki Twitter-üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország belpolitikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást.

Haríri korábban felvetette, hogy visszavonja lemondását, ha a Hezbollah ígéretet tesz arra, hogy távol tartja magát a regionális konfliktusoktól. Úgy tartják, hogy Aoun közel áll a síita szervezethez, amely Haríri egységkormányának tagja.

Franciaország fontolóra vette, hogy összehívja a Libanont Támogató Nemzetközi Csoportot az ország belpolitikai válságának megvitatására – közölte szombaton egy meg nem nevezett francia elnökségi forrás. A csoporthoz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában