terrorizmus

2017.11.21. 19:04

Három embert vettek őrizetbe a Charlie Hebdo-mészárlás kapcsán

 A francia rendőrség szerint két másik párizsi merénylethez is közük lehetett.

Három embert őrizetbe vettek hétfőn és kedden Franciaországban a 2015. januári párizsi iszlamista merényletek feltételezett segítői közül – közölték igazságügyi források.

Egy 46 éves férfit – az északon található Ardennek hegységben – és egy 28 éves nőt – a keleti Haute-Marne megyében – hétfőn vett őrizetbe a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege. Azt feltételezik róluk, hogy részt vettek a 2015. január 7-én a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylethez és a január 8-án Párizs egyik elővárosában, Montrouge-ban egy rendőrnő halálát okozó támadáshoz, valamint január 9-én egy élelmiszerboltban négy életet követelő túszejtéshez használt fegyverek beszerzésében. Egy harmadik, 26 éves feltételezett segítőt kedden vettek őrizetbe.

Október elején hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az észak-franciaországi Lille büntetőbírósága azt az 54 éves francia állampolgárt bűnszövetkezetben elkövetett fegyverkereskedelemért, aki közvetlenül beszerezte az iszlamista merényletekhez használt, többségében a volt jugoszláviai háborúból származó fegyvereket. Az észak-franciaországi szélsőjobboldali körökhöz tartozó Claude Hermant-t, aki korábban a vámügyőrség és a csendőrség egyik informátora volt, a börtönbüntetés mellett 30 ezer euró pénzbüntetésre is ítéltek.

A 2015 január óta előzetes letartóztatásban lévő férfi az első számú vádlottja volt egy közel ötszáz fegyver beszerzésére vonatkozó, szerteágazó ügynek, amelynek felgöngyölítése több mint két év nyomozást igényelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában