Ország-világ

2018.05.19. 08:30

Három újabb ebolás esetet jelentettek a kongói nagyvárosból

Mbandaka városában eddig csak egy esetről tudtak, a WHO szerint tragikus lenne, ha a kór átterjedne a fővárosra.

A Kongói Demokratikus Köztársaság észak-nyugati részén lévő város, az 1,2 millió lakosú Mbandaka nagy kiterjedésű település, tartományi székhely, s mivel nemzeti és nemzetközi folyami, közúti útvonalak mentén fekszik, s légiközlekedési csomópont is, előzőleg válságtanácskozás összehívására késztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ennek eredményeként a korábbi „magas” szintről „nagyon magasra” emelte országosan a közegészségügyi kockázat szintjét ebben az afrikai köztársaságban.

A világszervezet korábban nagyon aggasztónak nevezte, hogy a már 23 ember halálát okozó betegség Mbandakát is elérheti, mert ez rendkívüli módon megnehezítheti a kór terjedésének megakadályozását. A városban korábban még csak egy betegről tudtak, pénteken azonban már további három esetre derült fény.

A WHO közleménye szerint tragikus volna, ha az ebola elérné az ország fővárosát, a zsúfolt Kinshasát, ahol milliók élnek egészségtelen, nyomorúságos, szennyvízelvezetés nélküli negyedekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában