Hableány

2019.08.05. 07:30

Három újabb feljelentést tettek a Hableány ügyében

A magyar hajóskapitány sértetti képviselője szerint a Viking Sigyn ukrán kapitánya elkövette a hamis tanúzás és a hamis vád bűncselekményét is, míg a Viking Idun kapitánya segítségnyújtás elmulasztásában bűnös.

Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntõ bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fõ utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én õrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI / Mónus Márton

Hamis tanúzás, hamis vád, illetve segítségnyújtás elmulasztása miatt tett feljelentést a május 29-i hajókatasztrófa ügyében létrehozott különleges nyomozóegységnél a Budapesti Rendőr-főkapitányságon Gulyás Krisztián, a Hableány magyar kapitányának családja érdekében sértetti képviselőként eljáró ügyvéd. Álláspontja szerint az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményben mind a három bűncselekményt alátámasztó információk vannak – írja sajtóértesülésekre hivatkozva az mno.hu.

Az ügyvéd szerint Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn 64 éves ukrán kapitánya elkövette a hamis tanúzás, majd a hamis vád bűncselekményét. Azt Csaplinszkij védője, Tóth M. Gábor közölte korábban, hogy védence tényszerű tanúvallomást tett, amit azután is fenntartott, amikor meggyanúsították. Ismert: a 28 halálos áldozatot követelő tragédia miatt halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítják a hajóskapitányt.

A Viking Sigyn kapitányának a tanúvallomása során tett állításai nem igazak, ugyanis, a Viking Sigyn kapitánya azt mondta, hogy őt előzte meg a Hableány, és gyakorlatilag az egészet úgy interpretálta a hatóságnak, mintha a Hableány mozgásából, manőverezéséből következett volna be a baleset. És itt fordulunk át a hamis vád kategóriájába

– fejtette ki Gulyás.

Tóth M. Gábor sajtóértesülések szerint írásban azt állította: az, hogy ügyfele az eljárásban gyanúsított, önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát, s a hamis vád egyetlen elkövetési magatartását sem valósította meg az eddigi vallomástételei során.

A tanúvallomások sora és a szakértői vélemények egyértelműen arról szólnak, hogy a Viking Sigyn hegymenetben előzte az előtte haladó Hableányt; úgy, hogy a szállodahajó semmilyen módon nem jelezte előzési szándékát, majd a Margit híd középső nyílásában utolérve, a hullámsírba küldte a sétahajót.

Ugyancsak tanúvallomások állnak a nyomozó hatóság rendelkezésére arról, hogy Jurij Csaplinszkij észre sem vette az ütközést, arra amerikai utasai figyelmeztették. Ezután állította meg a 11,3 kilométeres sebességgel haladó Sigynt, visszacsorgott a katasztrófa helyszínére, majd szinte azonnal elhajózott, hogy onnan 800 méterre kössön csak ki. A szállodahajó egyik magyar matróza, meglátva a vízben az embereket, saját elhatározásból azonnal menteni indult egy másik magyar matrózzal, vízre bocsátva az egyik mentőcsónakot. Arról azonban egyetlen vallomás sincs, hogy az ukrán kapitány intézkedett volna a mentésről. Egy amerikai utas vallotta, hogy látta a kapitányt mentőövekkel a kezében rohangászni a fedélzeten.

Gulyás Krisztián a Sigyn után közvetlenül érkező Viking Idun kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt jelentette fel.

Akkor már tudta, hogy ember van a vízben, azt is tudta, hogy hol, neki félre kellett volna állnia és azonnal meg kellett volna kezdenie a mentést. Ehhez képest nem így tett, sőt belegázolt gyakorlatilag a baleset helyszínébe, ahol már emberek voltak a vízben

– fejtette ki.

Borítókép: a Viking Sigyn kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntõ bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fõ utcai épületének folyosóján július 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában