Járvány

2020.04.22. 15:10

Hárommillió olasz állhat munkába május 4-től

A kisiparosok és az építőipar ágazata lesz az első, amelyben újraindulhat a munka az olasz kormány tervei szerint, amelyekről Giuseppe Conte miniszterelnök és a korlátozó intézkedések feloldásának ütemezésével megbízott szakértői bizottság szerdán egyeztetett.

A bookstore employee explains safety instructions to customers in Rome on April 20, 2020 after the Italian government decided the re-opening of certain commercial activities amid a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 disease caused by the novel coronavirus. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Solaro

Az interneten tartott megbeszélésről kiszivárgott információk szerint több mint 2,8 millió olasz dolgozó térhet vissza munkahelyére az újraindulásra megjelölt május 4. dátumtól.

Elsőként az építőiparban vehetik fel ismét a munkát, valamint a kisipari ágazatban. Ehhez mindenekelőtt a tömegközlekedés szabályozására van szükség: az adatok szerint a kézművesek és az építkezéseken dolgozó munkások tizenöt százaléka tömegközlekedéssel jár munkába.

Az elképzelések között szerepel, hogy a buszokon, villamoson, metrón csak minden második ülőhelyet lehet majd elfoglalni, vagy egyszerre meghatározott számú utast engednek felszállni,

ami az olasz nagyvárosok egyébként is kaotikus tömegközlekedésében jelentős nehézségeket teremthet.

A többi termelési ágazatban május második felétől indulhatnak újra.

Giuseppe Conte és a májusi újraindulás részletes forgatókönyvének kidolgozásával megbízott szakértői bizottság szombatra ígérte a végleges ütemterv bemutatását. A 17 fős, járványügyi szakértők, közgazdászok, pszichológusok és szociológusok alkotta bizottságot Vittorio Colao vállalat-átalakításban jártas topmenedzser vezeti.

A tervek között szerepel a kijárási korlátozások részleges enyhítése – a szájmaszk és védőkesztyű kötelező használata mellett – az utcákon is.

A hetvenévesnél idősebbeknek továbbra sem tanácsolják a súlyos indok nélküli utcán tartózkodást, a fiataloknak pedig elő akarják írni, hogy legfeljebb egyszerre hárman, kétméteres távolságtartással találkozzanak egymással.

Az elsők között nyitnák meg a ruhaüzleteket, melyekben kötelezővé teszik a felpróbált ruhák fertőtlenítését. A hivatalokban, ahol csak lehetséges, fenntartják a távmunkavégzést. A klímaberendezések kizárólag akkor kapcsolhatók be, ha megfelelnek a járványügyi előírásoknak.

Az oktatási intézményeket nem nyitják ki újra szeptemberig, ami széles társadalmi vitát indított el,

mivel az édesanyák azt kérdezik, hogyan térjenek vissza dolgozni, ha a gyerekek nem járnak iskolába, és a nagyszülők sem segíthetnek nekik. Önkéntesen letölthető okostelefonos alkalmazást is bevezetnek az olaszok mozgásának feltérképezésére.

A római kormány elképzelése szerint országosan és kockázati fokozat szerint indítják újra a termelési ágazatokat. Elvetették a tartományok szerinti időzítést, annak ellenére, hogy a járványgörbe alakulása Olaszország északi, középső és déli térsége között jelentős különbségeket mutat. A gócpontként ismert Lombardia tartományban kedden még mindig több mint kilencszáz új fertőzöttet szűrtek ki, ennek több mint felét Milánó városában.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy

bár a járványgörbe lefelé ível, a fertőzéshelyzet továbbra is „komoly, nem szabad túl korán győzelmet ünnepelni, még nincs vége a járvánnyal szembeni küzdelemnek”.

Lombardia bejelentette, hogy az immunitásszintet felmérő vérvizsgálatot indít csütörtöktől a járványtól leginkább érintett Bergamo, Brescia, Lodi, és Cremona városában, majd hétfőtől az egész tartományban. Elsőként mintegy félmillió egészségügyi dolgozót tesztelnek, a becslések szerint a 10 milliós régió lakosságának tíz-tizenöt százaléka mutathat immunitást.

Borítókép: a könyvesboltok már újra nyitva Rómában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában