klímaváltozás

2018.09.03. 17:16

Háromszáz éve nem volt ilyen meleg a nyár Hollandiában

A nagy meleg mellett gondot okozott a száraz, csapadékmentes időjárás is.

Az idei volt a legmelegebb nyár Hollandiában az elmúlt több mint 300 évben, az időjárási feljegyzések hivatalos kezdete óta – közölte a holland királyi meteorológiai intézet (KNMI).

A tájékoztatás szerint a nyári átlaghőmérséklet 18,9 Celsius-fok volt az átlagosnak számító 17 helyett, amivel megdőlt a 2003-ban regisztrált, 18,6 fokos rekord, illetve az azt megelőző, 1826-os csúcs.

Az idei év legmelegebb napja július 26. volt, amikor a Limburg tartománybeli Arcenben 38,2 Celsius-fokot mértek. Az országban valaha mért legmagasabb hőmérséklet 38,6 Celsius-fok volt.

A KNMI arról számolt be, hogy a rekorddöntés elsősorban a július 15. és 27. közötti, illetve a július 29. és augusztus 7. közötti hőhullámok számlájára írható.

A jelentésben kiemelték emellett a Hollandiát sújtó szárazságot is: az elmúlt három hónapban mindössze 105 milliméter csapadék hullott az országban, ez nagyjából a fele az átlagos mennyiségnek. 11 milliméterrel a mostani július volt a legszárazabb hónap a feljegyzések kezdete óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában