gerillák

2018.05.20. 16:48

Hat rendőr meghalt egy indiai robbantásban

Életét vesztette hat rendőr maoista gerillák robbantásában Középkelet-Indiában - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A rendőrökkel egy út mellé helyezett pokolgép végzett, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor az őket szállító gépjárművel elhaladtak mellette. A rendfenntartók egy útépítési anyagokat szállító konvojt kísértek a dzsungeles közép-kelet indiai Cshattíszgarh szövetségi államban.

A robbantást az országban a hatvanas évek óta aktív maoista lázadóknak, az úgynevezett naxalitáknak tulajdonították a hatóságok.

A naxalisták az úgynevezett „vörös övezet” – Bihár, Cshattíszgarh, Dzsarkhand, Orisza és Mahárástra keleti vidékei – dzsungeljeiben rejtőzködnek. Az 1960-as évektől folytatnak partizánháborút a kormány ellen, tisztviselőkre, a rendvédelmi erők tagjaira és polgári lakosokra támadnak.

A lázadók azt állítják, hogy a helyi földműveseket és szegényeket képviselik, akik számára több munkalehetőséget és nagyobb részt követelnek a térség természeti erőforrásai biztosította jólétből.

A maoista lázadókat tartják Indiában a legnagyobb biztonsági kockázatnak, a nyolcvanas évek óta több mint 15 ezer ember halt meg az ügyükért vívott támadásokban és harcokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában