nyílt levél

2021.03.19. 15:36

Hatalmas a felháborodás a Borsos Miklós Lakásmúzeum ügyében

Az érintett személyek és szervezetek megdöbbenve értesültek a múzeum tervezett sorsáról.

Megdöbbenve értesültünk a budapesti Borsos Miklós Lakásmúzeum tervezett sorsáról és csatlakozunk a tiltakozáshoz. Nemzeti kultúránkat és értékeinket érintő intézkedésnek tekintjük a jelenlegi polgármester-asszony döntését és határozottan ellenezzük azt – írja a szeben.ro portálon megjelent nyílt levelében a Szebeni Magyarok Egyesülete.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, egyöntetű tiltakozás indult a Budavári Önkormányzatot vezető baloldali polgármester, V. Naszályi Márta döntése ellen, aki mindössze havi 24 ezer forintért adta bérbe az MSZP-közeli Politikatörténeti Intézetnek a Borsos Miklós-múzeumnak helyet adó ingatlant.

Csatlakozunk a budapesti Borsos Miklós Lakásmúzeum rendeltetésének megváltoztatása elleni tiltakozáshoz, határozottan elítéljük – írta A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének nevében, Serfőző Levente elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke.

Gyergyócsomafalva tiltakozása

A budavári önkormányzatot vezető baloldali polgármester döntése ellen tiltakozik a Budavári Lakosok Szövetsége, a művészet pártolói, Borsos Miklós tisztelői és számos közéleti ember. A felhíváshoz lehet csatlakozni. Borsos Géza, a Magyarok Világszövetsége Védnöki Testületének vezetője bevezető soraival alább olvasható a felhívás.

Fájó szívvel figyeljük tehát, hogy az általunk is mintának tekintett, és oly sok közösségi élményt megélt, nemzeti kultúránk részét képező Borsos Miklósék volt kedvenc alkotásaival berendezett otthonát,

hogyan próbálja Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester hatalmi eszközökkel működését ellehetetleníteni, majd felszámolni.

Tettét nemzeti kultúránk, értékeink elleni merényletnek tartjuk, mint ilyet mélységesen elítéljük és határozottan tiltakozunk ellene! – írta Borsos Géza, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány alapító elnöke

A budavári lakosok is tiltakoznak

A Budavári Lakosok Szövetsége egyesület tagjai és a Budai Vár önkormányzati képviselője megdöbbenéssel értesültünk a baloldalhoz kötődő Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester döntéséről.

A magyar kultúra, különösen az alkotó művészet tisztelőihez és barátaihoz fordulunk emeljék fel szavukat Váradiné Naszály Márta polgármester asszony meggyőzésére, változtassa meg döntését, amely a Borsos Miklós Lakásmúzeum tragédiáját okozza.

A Borsos Miklós muzeális tárgyak állomány-védelme szempontjából sem lényegtelen kérdés, hol vannak a KOGART-nál letétbe helyezett régi bútorok, használati tárgyak, a Firenzéből vásárolt reneszánsz képek, a házaspár hangszerei, műtárgyai. A Borsos Miklós világhírű szobrászművész személyiségével, mélységesen humanista erkölcsiségével nem tartjuk összeegyeztethetőnek, hogy a Lakásmúzeumot a kommunista ideológiát kiszolgáló Párttörténeti Intézet jogutód intézménye, az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet foglalja el.

Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kerületi polgármester nem tartja alapvető feladatának e különleges emlékhely fenntartását és megőrzését. Sajnálatos, hogy egy olyan intézményt juttat előnyökhöz, amelynek semmi kötődése nincs a kerülethez.

A Borsos Miklós Lakásmúzeumnak kizárólag a Borsos Miklós és felesége Kéry Ilona életének tanúságtételét, szellemi, erkölcsi hagyatékának bemutatását kell szolgálnia.

Keressük azokat a támogatókat, akik segíteni tudják ügyünket, hogy a döntését megváltoztassa a polgármester asszony – írta a nyílt levélben dr. Tóth Istvánné, a Budavári Lakosok Szövetsége elnöke és Sándor Péterné önkormányzati képviselő, a Budavári Önkormányzat vári lakosainak képviselője.

A petíciót támogatta többek között:

Langer Gyuláné örökös, Borsos Miklós Baráti Társaság, Sediánszky János elnök, Gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, Borsos Géza kuratóriumi elnök, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Böröcz László országgyűlési képviselő, FIDESZ frakcióvezető-helyettes.

A petíciót ide kattintva érheti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában